FILARMONICA ARĂDEANĂ VĂ INVITĂ LA UN IMPRESIONANT PROGRAM LUIGI CHERUBINI

by Dana B.

 Petru Sbârcea, seniorul artei dirijorale româneşti, revine pe podiumul de concerte al Aradului în programul Luigi Cherubini din seara de 20 octombrie 2016, la ora 19.00, în Sala Cercului Militar de pe B-dul Decebal nr. 19, împlinind o nouă performanţă a orchestrei simfonice şi corului academic, pregătit de Robert Daniel Rădoiaş.

Recviemul în do minor, una dintre cele mai celebre partituri sacre ale secolului al XIX-lea, scrisă de Cherubini în 1817, în  amintirea  lui Ludovic al XVI-lea, care a deţinut monopolul absolut în concertele memoriale ale Franţei din vremea lui Berlioz, este tema de meditaţie pentru perioada care precede începutul de noiembrie şi Sărbătoarea Luminaţiei.

Ne acordăm aşadar la calendarul liturgic al toamnei şi în armoniile unei capodopere sublime ne îndreptăm gândurile către sufletele celor plecaţi dintre noi.

Adulat şi răsfăţat al timpului său, considerat de Beethoven drept cel mai însemnat compozitor  dramatic al Europei  vremii, Cherubini s-a  inspirat din  modelul vocal  renascentist şi din cultura instrumentală a clasicismului, adăugând însă  în  ţesătura muzicală  o tentă de melancolie, inspirată de misterul transfiguraţiei şi al vremelniciei.

Limitată la un dispozitiv de scenă care se rezumă la vocile corului şi ale acompaniamentului orchestral, partitura este una dintre cele mai apreciate lucrări ale repertoriului funebru universal  şi este considerată astăzi egala celor semnate de Mozart,  Brahms sau Berlioz.

Joi 20 Octombrie 2016 ora 19.00

Sala Cercului Militar, B-dul Decebal nr. 19

LUIGI CHERUBINI RECVIEMUL ÎN DO MINOR

CONCERT VOCAL SIMFONIC

Dirijor PETRU SBÂRCEA

Dirijorul corului ROBERT DANIEL RĂDOIAŞ

Portret – Petru Sbârcea 

Petru Sbârcea  a absolvit Academia de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj şi a studiat dirijatul la clasa distinsului dirijor şi profesor Antonin Ciolan.

Datorită meritelor sale excepţionale, obţine numeroase burse de studii şi  îşi continuă instrucţia în Italia, la Scala  din Milano şi la Conservatorul  Santa Cecilia  din Roma, la clasa de dirijat îndrumată de Franco Ferrara.

Urmează şi alte etape de studii de perfecţionare, la Napoli şi Praga, cu Sergiu Celibidache, apoi la Conservatorul din Paris şi în SUA.

In perioada anilor 1957 – 1976, Petru Sbârcea a fost dirijor la Opera Română din Cluj Napoca şi s-a dedicat în acelaşi timp carierei pedagogice, devenind în 1960 cadru didactic al Academiei de muzică “Gheorghe Dima “. În prezent este profesor la disciplina dirijat orchestră, la acelaşi institut de renume.

Între 1976 şi 1990 a fost director şi prim dirijor al Filarmonicii de Stat din Sibiu şi se află şi astăzi la pupitrul acestui ansamblu simfonic, iar în 1992 devine directorul general al Operei Române din Cluj Napoca, proiectele sale artistice vizând concomitent stagiunile celor două instituţii muzicale.

Petru Sbârcea a fost colaborator permanent al Filarmonicii George Enescu, a realizat numeroase înregistrări la Radiodifuziunea Română  şi a conlucrat  în mod repetat cu ansamblul Operei din Bucureşti.

Cariera sa dirijorală înregistrează numeroase apariţii pe scene de concert şi de spectacol din Germania, Ungaria, Franţa, Iran, Bulgaria, Austria, Belgia, Rusia, Adzerbaidjan, Olanda, Elveţia, Italia, Republica Moldova. A onorat în acelaşi timp şi numeroasele invitaţii peste hotare adresate  Operei Române din Cluj, dirijând spectacolele acestui ansamblu în Italia, Bulgaria, fosta URSS, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg şi Turcia.

Activitatea artistică a maestrului Petru Sbârcea a fost răsplătită cu numeroase distincţii:

– Ordinul « Meritul Cultural » al României

– Medalia « Mascagni »  – Italia

– Diploma de onoare a Societăţii Mascagni – Italia

– Premiul pentru cel mai bun spectacol de operă prezentat în cadrul Festivalului George Enescu Bucureşti – ediţia 1991 – cu opera « Don Carlo »

– Premiul pentru întreaga activitate desfăşurată în slujba artei dirijorale conferit de Uniunea Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali din România (1998)

– titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Cluj – Napoca (1999)

– Ordinul Naţional „Serviciul credincios” în grad de cavaler, înmânată la 1 Martie 2003

de Preşedintele României

– titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universităţii „Babes-Bolyai” (2005)

– titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Sibiu (2009)

– titlul de „Doctor Honoris Causa” al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” (2012)

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments