Fiecare român e dator cu 45.000 de lei: România are deja împrumuturi din peste 52% din PIB

by Andreea Radu

Fiecare român e dator 45.000 de lei! Asta e suma care ne revine, per cap de locuitor, din datoria publică externă. Deja, guvernele României au luat împrumuturi care depășesc 52% din PIB asta pentru plata pensiilor sau a salariilor, atunci când încasările de la stat nu sunt suficiente. 862 de miliarde de lei este suma totală cu care e datoare România după ultimele date, care figurează din luna mai, potrivit analizei Profit.ro. Peste 45.000 de lei pe cetățean, indiferent că este în câmpul muncii, copil sau pensionar, scrie stiripesurse.ro.
Cifrele de la Ministerul Finanțelor arată că România are o datorie de 52,6% din PIB. În cifră absolută, în bani, este de 862,3 miliarde lei. Ca ca o comparație, în Legea bugetului de stat pe 2024, veniturile totale sunt de 308,2 miliarde de lei, iar cheltuielile programate sunt de 404,2 miliarde de lei. Există posibilitatea ca cifrele pe bugetul general consolidat să fie altele decât cele ale bugetului de stat, pentru că statul român a legalizat că e transparent să folosească mai multe bugete, neinculzând sub bugetul de stat pe cele ale UAT, mai scrie sursa citată.

România e campioană la inflație în UE și are cele mai mici încasări din TVA

România are cele mai mici încasări din TVA nu pentru că nivelul taxei ar fi mic, ci pentru că evaziunea este enormă şi asta nu de acum, ci de ani şi ani. Gapul de TVA a fost de 36,7%, faţă de o medie a UE de 5,4%, la nivelul lui 2021, ultimele date agregate, arată Ziarul Financiar.
România are cele mai mici încasări din TVA nu pentru că nivelul taxei ar fi mic, ci pentru că evaziunea este enormă şi asta nu de acum, ci de ani şi ani. Gapul de TVA (ce s-a încasat faţă de ce trebuia încasat) a fost de 36,7%, faţă de o medie a UE de 5,4% (la nivelul lui 2021, ultimele date agregate). Dar nimic nu s-a schimbat spectaculos, dacă privim execuţiile bugetare din ultimii ani. La nivelul lui 2021 şi în anii următori, pierderile au fost estimate la 9 miliarde de euro, anual.
Luna trecută ministrul finanţelor a folosit această situaţie drept argument pentru grăbirea digitalizării Fiscului: „Avem o obligaţie de reducere a gap-ului de TVA cu câte cinci puncte procentuale, conform Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, începând cu anul 2025. De asemenea, trebuie sa ne aliniem la obiectivele şi standardele OECD (Organizatia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică – n. red.) care prevăd ca autorităţile fiscale în relaţia cu contribuabilii să lucreze cu declaraţiile de impozite şi taxe precompletate. Acesta este viitorul administraţiilor fiscale, respectiv acela în care informaţiile privind impozitele şi taxele se regăsesc în aceste declaraţii de conturi precompletate, la care şi noi am lucrat în cadrul mecanismului TVA“.

Facebook Comments