Festivalul Internațional ”Iubiți Muzica Românească!” continuă cu noi oferte pentru maturi și copii

by Cristian Dobre

Festivalul Internațional Iubiți Muzica Românească!,proiect co-finantat de Administrația Fondului Cultural Național, continuă în zilele de Marți, Miercuri și Joi, cu oferte pentru maturi și copii.

Publicul are talent – un recital de vioară (Diana Moș) și pian (Lena Vieru Conta), în ambianța picturilor pianistei, se va întâmpla la Galeria Delta, Marți, 15 Octombrie, la ora 19.00. Publicul este invitat nu doar să asculte și să privească, ci să creeze prin culori și sunete.

Concretizare a relației sinestezice între muzică și pictură, recitalul – atelier al Lenei Vieru Conta are multiple și semnificative valențe cu caracter inovativ, cu totul inedite în viața culturală a acestui spațiu. Întâlnirea cu publicul va avea loc în cel mai cunoscut cadru de relaționare cu arta plastică, Galeria Delta, în spaţiul rezervat fiind expuse creaţiile plastice ale cunoscutei pianiste, concepute special pentru acest eveniment și inspirate din lucrările muzicale ale programului. Artista va picta deopotrivă în timp real, stimulându-i și pe cei prezenți. Celor două artiste li se aliază  compozitorul Ionică Pop, alături de care publicul va trăi experiența unică a nașterii unui ritual. Lucrările de Andrei Tănăsescu, Ulpiu Vlad, Diana Rotaru, Anatol Vieru, Ionică Pop, Ștefan Niculescu, Roman U. Vlad sunt tot atâtea provocări pentru imaginația și umorul celor prezenți la eveniment.

Spectacolul de muzică, poezie și diaproiecții Fipps der Affe, care va avea loc Miercuri, 16 Octombrie, la ora 13.00, în Sala Palatului Cultural, se adresează elevilor Liceului Teoretic Adam Müller Guttenbrunn, dar și altor cunoscători ai limbii germane. Poemul și desenele inegalabilului Wilhelm Busch și muzica Violetei Dinescu transformă aventurile maimuțoiului Fipps în sentimente, haz, înțelesuri… O poveste nemaipomenită, care va fi spusă de actorul german Thomas Niese, pianistul Sorin Petrescu și percuționistul Doru Roman. Inspirat de celebrul umorist și ilustrator german, spectacolul Violetei Dinescu demonstrează evoluția profesională a compozitoarei de origine română în spațiul germanofon, și nu în ultimul rând, evidențiază dubla moștenire spirituală a creatoarei.

Cer și pământ, concertul cameral cu dans contemporan și poezie, poate fi urmărit în aceeași seară, Miercuri, 16 Octombrie 2019, la ora 19.00, în Sala Regele Ferdinand a Primăriei Arad. Într-un program cu ecouri folclorice, jazzistice, meditative, ansamblul cameral Pro Musica Academica din Iași împletește sonoritățile clarinetelor (Doru Albu și Daniel Paicu) și ale chitarei (Daniel Dragomirescu), prilejuind și o inedită întâlnire a artelor, prin evoluția balerinei Lavinia Urcan și poezia Luciei Bibarț. Desprinse din volumul”Țipătul de nuntă al cuvântului”, poemele Luciei Bibarț vor putea fi ascultate în lectura autoarei.

Basm și istorie – concertul de închidere a Festivalului Internațional IUBIȚI MUZICA ROMÂNEASCĂ!, dirijat de Sebastian Felea, ne dăruiește patru viziuni fascinante ale sensibilității românești: ferventă și poetică în Nocturna pentru vioară și orchestră de Dan Dediu (solistă – Diana Moș), contrastantă – dramatică și serenă – în Tablouri dintr-o revoluție, pentru pian și orchestră de Teodor Țuțuianu (solistă – Andreea Dumitrescu, cu o creație picturală realizată simultan de Lena Vieru Conta), fantastică și sugestivă în Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte (după Petre Ispirescu) de Irina Odăgescu, umoristică și energică în Jalba (după Jalba hoților din pușcării de Ion Luca Caragiale).

Textele ultimelor două lucrări vor fi rostite de un protagonist admirat de nenumărate ori în filme și emisiuni de televiziune, minunatul actor Cristian Iacob.

 

Facebook Comments