FESTIVAL DE MUZICA DE ORGA LA BISERICA ROSIE DIN ARAD

by Florian Popa

Festivalul de muzică de orgă Timorgelfest 2014 se deschide pe orga din Domul Romano-catolic din Piața Unirii, Timișoara în data de miercuri 17. Septembrie. 2014, ora 20, cu un recital de excepție susținut de organista Cristina Garcia Banegas din Uruguay. La deschiderea evenimentului a confirmat participarea Excelența Sa Domnul Manuel Gonzalo Vieira Merola, Ambasador al Republicii Orientale Uruguay în România. De asemenea au fost invitate oficialități timișorene și personalități din mediul universitar.

La Arad deschiderea festivalului este programată în Biserica Roșie pentru ziua de joi 18 septembrie, ora 20 când aceeași Cristina Garcia Banegas va susține un alt recital de orgă cu un program diferit.

La Reșița deschiderea festivalului are loc pe orga din Biserica Romano-catolică din cartierul Govândari în data de joi 18 septembrie la ora 20, cu un recital susținut de organistul Frantisek Vanicek din Cehia. Tot aici va concerta duminică 21 septembrie organista Cristina Garcia Banegas.

Frantisek Vanicek va concerta la Timișoara pe orga neobarocă din Biserica Adventistă (str. Independenței nr. 19) duminică 21 septembrie 2014, ora 20.

Cele trei concerte susținute de Cristina Garcia Banegas la Timișoara, Arad și Reșița au denumiri diferite: Piazzolla la răscruce cu Bach, pentru Timișoara, în care organista va interpreta doar lucrări de Johann Sebastian Bach și Astor Piazolla. Cele două stiluri atât de diferite ca expresie muzicală oferă prilejul artistei să pună în valoare contrastul între două epoc prin stil și expresie muzicală. Pentru concertul din Arad lucrările sunt grupate sub genericul Culori Latinoamericane (secolul XVI — XXI) cu lucrări de:Juan Bermundo, Estacio Lacerna, Lucas Ruiz de Ribayaz , Jose de Torres y Martinez Bravo, Arcangelo Corelli, Domenico Zipoli, Antonio Saenz , Ernesto Nazareth . Majoritatea lucrărilor cu toate că au o vechime de mai bine de 200 de ani vor fi cântate în primă audiție în România. La Reșița concertul este intitulat În orașul Regelui. Lucrările interpretate aparțin lui: Antonio de Cabezon, Lucas Ruiz de Ribayaz, Juan Bermudo, Estacio Lacerna, Joseph de Torres, Domenico Zipoli, Arcangelo Corelli, Maria Antonia Palacios, Luis Alvares Pinto, Antonio Saenz, în care muzica spaniolă și cea italiană se îmbină armonios.

Cristina Garcia Banegas a fost studentă a lui Renee Bonnet (pian) și Renne Pietrafesa (orgă), ocupă din anul 1985 postul de profesor al Catedrei de Orgă la Universitatea de Muzică din Uruguay. În anul 1987 a înființat ansamblul vocal — instrumental ,,De Profundis’ și Festivalul Internațional de Orgă din Uruguay. Obține Premiul de Virtuozitate al Conservatorului din Ginebra, clasa Lionel Rogg, Premiul de Excelență al Conservatorului Rueil — Mailmason (Paris), clasa Marie — Claire Alain, Premiul II la Concursul din Avila, Premiul ,,Femeia Anului în Muzică’ (din 2007 până în 2010). Realizează o serie de concerte ca și organistă și directoare a ansamblului vocal — instrumental ,,De Profundis’, în Europa, Statele Unite ale Americii și Asia. A făcut parte din juriul mai multor concursuri internaționale, dintre ele amintim: Concursul Internațional de Orgă din Miami (Miami/Florida); Concursul de orgă Jan Peterson Sweelinck din Amsterdam/ Olanda; Agati — Tronci 2013 în Pistoia/Italia. Împreună cu ansamblul vocal — instrumental ,,De Profundis’ a dirijat lucrări importante din repertoriul simfonic coral, câteva dintre aceste lucrări fiind în primă audiție națională și cu instrumente de epocă. A realizat numeroase înregistrări împreună cu ansamblul vocal — instrumental ,,De Profundis’ și pe numeroase orgi istorice, câteva fiind apreciate și premiate de către critica internațională : Grand Prix de l’Academie Francaise du Disque, Palmares des Palmares; Diapason 5; MUST; Deutsche Schallplatten Preis (Premiul Discului German), etc. Proiectul pe care îl coordonează ,,Piazzolla îl întâlnește pe Bach’ a fost premiat de Fondul de Concurs pentru Cultură (M.E.C — 2012).

Organistul Frantisek Vanicek din Cehia, care concertează la Reșița, ân Biserica Romano-catolică din Govândari (18. 09.) și Timișoara, Biserica Adventista (21.09) , ne propune un program intitulat Muzică de orgă din Germania și Cehia. Concertul are următorul program: Nikolaus Bruhns (1665-1697), Präludium e moll; Johann J. Froberger (1615-1667), Toccata a moll; Johann S. Bach (1685-1750), Vater unser im Himmelreich, BWV 636; Johann S. Bach (1685-1750), Preludium und Fuge C dur, BWV 545; Bohuslav M. Cernohorsky (1684-1742), Toccata C dur; Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847), Präludium und Fuge G dur, op. 37/2; Bohuslav Martinu (1890-1959), Vigilie; Sigfried Karg-Elert (1877-1933), Nun danket alle Gott, Coral-Improvisation für Orgel, op. 65, Nr. 59; Jiří Strejc (1932-2010), Sonata

Frantisek Vanicek s-a născut în anul 1969. Începe studiul orgii cu profesoara J. Rafaja la Conservatorul din Pardubice. Continuă studiile muzicale la Academia de Arte din Praga unde studiază orga cu profesorul Jan Hora. Urmează mai apoi studii de perfecționare la Conservatorul din Utrecht, Olanda, cu profesorul S. Smits , iar mai apoi la universitatea Charles din Praga. Este laureat al unor prestigioase concursuri internaționale. În anul 1991 obține Premiul I din partea Fondului Ceh pentru Muzică; în același an obține Premiul II la Concursul Internațional de orgă Albert Schweitzer; mai apoi obține Premiul Fundației pentru Muzică în Europa precum și alte prestigioase premii. Realizează CD-uri audio cu muzică de Mozart, Peter Eben etc. Este prezent în mod regulat în concerte și festivaluri din întreaga Europă, Statele Unite ale Americii, Japonia, Australia, Singapore etc. Din anul 1995 este profesor de orgă la Universitatea Hradec Kralove din Republica Cehă.

Facebook Comments