FEMEILE SUNT, IN REALITATE, „SEXUL PUTERNIC”. EXPLICATIA CERCETATORILOR

by Paula Craciun

Femeile din întreaga lume se pot aştepta să trăiască mai mult decât bărbaţii.

Un nou studiu a dezvăluit că bolile cardiace sunt principalul ”vinovat” pentru diferenţele privind speranţa de viaţă a bărbaţilor şi a femeilor. Aceste diferenţe au început să se contureze la începutul secolului XX, arată cercetătorii.

Odată cu prevenirea bolilor infecţioase, a regimului alimentar îmbunătăţit şi a altor beneficii în ceea ce priveşte sănătatea de care s-au bucurat oamenii născuţi în 1800 şi la începutul anilor 1900, mortalitatea a scăzut semnificativ. Femeile au avut parte de o creştere a longevităţii mult mai rapidă.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea California de Sud au analizat această scădere inegală a ratei mortalităţii la nivel global şi au ajuns la concluzia că bolile cardiace reprezintă principalul motiv din spatele mortalităţii mai ridicate din rândul bărbaţilor.

Studiul a folosit date cu privire la speranţa de viaţă a femeilor şi bărbaţilor de peste 40 de ani, în perioada 1800-1935, din 14 state dezvoltate. Echipa a descoperit că în rândul persoanelor născute după 1880, rata mortalităţii a scăzut în cazul femeilor cu 70% mai mult decât cea a bărbaţilor. Cercetătorii s-au uitat şi după boli cauzate de fumat, însă vasta majoritate a ”morţilor în exces” a fost cauzată de afecţiuni cardiovasculare. Surprinzător, fumatul a fost responsabil doar pentru 30% din diferenţa dintre rata de mortalitate dintre cele două sexe după 1890.

Cercetătorii intenţionează să aprofundeze aceste rezultate şi să încerce să vadă dacă există diferenţe în ceea ce priveşte riscul dezvoltării unor boli de inimă în rândul femeilor şi a bărbaţilor.

Sursa: descopera.ro

Facebook Comments