FASOLEA FLUTURILOR ȘI BENEFICIILE EI

by Cristian Dobre

Clitoria Ternatea (Floarea Clitors sau Fasolea Fluturilor), este nativa din Asia ecuatoriala, dar acum se cultiva si in Africa, Australia si America. Numele plantei provine de la forma florii, asemanatoare cu organul genital feminin. S-a dovedit ca planta este eficace in tratamentul tulburarilor sexuale la femei, cum ar fi infertilitatea, tulburarile menstruale, etc. De asemenea, florile sunt utilizate ca afrodiziac.

Clitoria Ternatea, dupa cum sugereaza numele, atrage fluturii. Frunzele si semintele sunt utilizate ca furaje si pastaile sunt uneori consumate de oameni, in special in Filipine. Radacinile plantei sunt utilizate in medicina indiana Ayurveda pentru tratamentul unei game largi de boli si afectiuni. Acestea sunt considerate utile ca laxativ si diuretic, tonic cerebral, in tratamentul bolilor de ochi, tuse convulsiva, tuberculoza, dureri de cap, boli de bila si ulcere, ca antidepresiv si anticonvulsivant si in tratamentul stresului.

Radacinile soiului cu flori albe sunt folosite pentru a trata gusa.

Coloreaza mancarea
Clitoria Ternatea poate fi folosita nu numai ca planta ornamentala, dar si ca specie pentru refacerea vegetatiei. Radacinile fixeaza azotul si, astfel, se imbunatateste calitatea solului.

Se spune ca aceasta planta uimitoare cu o istorie bogata de utilizare in medicina traditionala asiatica este un adevarat dar al naturii deoarece aproape toate partile sale au efecte benefice; semintele ca purgativ, florile ca afrodiziac si pentru tratarea tulburarilor sexuale la femei, iar planta uscata este un bun agent anti-anxietate, antidepresiv si anticonvulsiv.

In sud-estul Asiei, florile sunt folosite sub forma de colorant alimentar pentru orez, ceai, suc de fructe sau cocktail-uri si, de asemenea, in Thailanda planta este folosita pentru a prepara un sirop numit Nam Dok Anchan.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate