Falcă, într-un interviu Pro Sport: “Stadionul trebuie să fie gata în 2018”

by Sorin Haut

Gheorghe Falcă încearcă să paseze în continuare responsabilitatea întârzierii lucrărilor la stadionul UTA către Compania Naţională de Investiţii. Într-un interviu acordat celor de la Pro Sport, primarul Aradului nu îşi mai aminteşte nici măcar când e următorul termen de finalizare al lucrărilor, amintind de o nu ştiu care lună din 2018, probabil convins în sinea lui că suporterii roş-albilor mai au ce aştepta până să îşi vadă favoriţii jucând pe noua arenă.

Interesant de urmărit care va fi reacţia suporterilor arădeni, sau cel puţin a celor de la Suporter Club UTA, ce promiteau într-un comunicat din acest an că nu vor mai tolera încă o amânare a termenului de finalizare a stadionului, care din ce ne mai amintim noi e vara lui 2018. Mai e mai puţin de un an şi vom afla cum stau lucrurile.

Dar la cum decurg lucrările la stadion, cu doar câţiva muncitori pe baricade, e greu de crezut că Aradul va avea un nou stadion în 2018.

Din cei aproximativ 11 milioane de euro necesari ridicării stadionului de 12.500 de locuri de la Arad, 2,5 milioane ar trebui să vină de la guvern, în baza unei hotărâri luate anul trecut, dar finanţarea nu este încă activată, afirmă primarul oraşului, Gheorghe Falcă. În interviu, edilul liberal spune că nici nu îşi face mari speranţe pentru că ştie, din experienţă, că Aradul nu primeşte niciun ban pentru dezvoltare din partea guvernului atunci când la putere este PSD.

Pe de altă parte, Adrian Cefalan, director al Companiei Naţionale de Investiţii, declară pentru ProSport că nu criteriile politice împiedică deblocarea banilor, ci cele de ordin administrativ şi procedural: Aradul trebuie să-şi termine partea de lucrări, apoi îşi intră în rol şi CNI!

Mai jos vă redăm în întregime interviul pe care Falcă l-a acordat celor de la Pro Sport:

ProSport: Care este stadiul construcţiilor la stadionul din Arad?
Gheorghe Falcă, primarul Aradului: În grafic. Conform planurilor, trebuie finalizat în 2018. Nu mai ştiu ce lună.

Finanţarea este de la comunitatea locală sau de la Compania Naţională de Investiţii?
Finanţarea este de la noi. Doar că o parte din stadion a primit în 2016 finanţare de 2,5 milioane de euro de la CNI, care nu este activată. Este doar finanţare, dar ei n-au început procedura pentru partea lor.

Am înţeles. Procedura asta este complicată? De ce durează atât?
Asta vă pot răspunde dânşii. Mie mi-e greu să vă răspund.

Bănuiesc că ştiţi, totuşi…
Da, dar întotdeauna, despre o instituţie, e bine să vorbească oamenii din instituţia respectivă.

OK. Costul total al stadionului din Arad este, înţeleg, 8 milioane de euro. Cei 2,5 milioane de la CNI sunt incluşi în banii ăştia?
Nu. După aceea se adaugă CNI-ul.

Deci 8 milioane plus 2,5 milioane.
Da. Sunt aproape 11 milioane de euro, în total.

„Eu nu primesc finanţare la nimic, dar să cer la sport!“

Dumneavoastră aţi făcut de-a lungul timpului demersuri la CNI, ca să vă finanţeze toată lucrarea?
Nu, nu. Am început-o noi.

Din ce motiv?
La solicitarea cetăţenilor.

Oamenii au dorit să se construiască stadionul cu banii Aradului?
E, nu cu banii Aradului! Dânşii mi-au solicitat… În Arad n-a existat niciun stadion făcut de administraţie. Toate stadioanele au fost făcute ori de baronul Newman, ori firmele de stat care au făcut arene mici, până în 3.000 de locuri. Şi era normal, după ce am reuşit, în 2004, să preiau de la familia baronului Neuman stadionul UTA – pentru că el era retrocedat, era al familiei –, a rămas în obligaţie ca acolo întotdeauna să fie un stadion. Am făcut pe aceeaşi locaţie un alt stadion.

Înţeleg.
Cu numele „Francisc Neuman“ – UTA.

Să vă spun ce mă interesează…
Ştiu, ştiu, voi calculaţi acum între Teleorman şi noi…

Eram curios care este situaţia la Arad. Cei de la Piteşti au trimis documentaţia de câteva luni şi încă n-au primit niciun răspuns.
Nu… Eu nu primesc finanţare la nimic, dar să cer la sport! N-am primit, la PNDL-ul ăsta (n.r. – Programul Naţional de Dezvoltare Locală), nici la drumuri, nici la energie termică… Noi suntem un bastion care nu primeşte bani de la guvernările PSD.

Deloc…
Nu doar în sport!

De aceea voiam să lămuresc dacă nu aţi depus dumneavoastră documentaţia sau nu v-a fost aprobată.
Pe vremea aceea, când am început eu studiul de fezabilitate, CNI-ul nici nu discuta despre stadioane. După aceea a făcut guvernul Ponta procedura pentru stadioanele din Craiova şi Târgu Jiu. Că le-a dat şi la Târgu Jiu. Nu îndrăzneam eu să cer guvernului vreun ban pe vremea aia…

„Stadionul este acoperit total. Restaurant, hotel, zonă de muzeu. Nu putem organiza finale de cupe europene. În rest…“

Costurile stadionului din Arad sunt infinit mai mici decât cele aprobate şi finanţate de CNI pentru celelalte…
Stadionul nostru este acoperit total. Este prevăzut restaurant, hotel cu 21 de camere, zonă pentru muzeu… E mai mult decât un stadion.

Se vor putea juca meciuri internaţionale pe stadionul din Arad? Cupe europene sau naţională?
Da, până la finală. Adică are facilităţi şi acreditare, mai puţin finala. Nu putem organiza finale de cupe europene. În rest…

Deci, presupunând că, vreodată, UTA va ajunge în grupele Ligii Europa sau Ligii Campionilor, nu va pleca să joace pe la Cluj sau…
Nu. Aşa este proiectat. Am primit avizul cu categoria respectivă. Se poate juca tot, mai puţin finală de cupă europeană.

Facebook Comments