FACTORI MAI PUTIN CUNOSCUTI CARE INFLUENTIAZA CREIERUL

by Cristian Dobre

Problemele cognitive pot fi consecinta unor afectiuni sau deficiente pe care nu le-am corela, in mod intuitiv, cu sanatatea creierului. Iata cativa factori mai putin cunoscuti care influenteaza creierul:

1. Mersul
Felul cum mergi poate oferi indicii legate de sanatatea creierului, arata un studiu efectuat de expertii de la Mayo Clinic. Acestia au observat ca participantii „cu o cadenta, o viteza si o lungime mai mica a pasului au prezentat un declin semnificativ mai mare in ceea ce priveste abilitatile cognitive totale, memoria si functia executiva”.

Rezultatele sunt confirmate de expertii elvetieni care au observat o asociere intre viteza scazuta de mers si aparitia problemelor cognitive. „Cei cu dementa cauzata de Alzheimer au mers mai incet decat cei cu tulburari cognitive slabe, care, la randul lor, au mers mai incet decat cei care erau sanatosi la nivel cognitiv”, a declarat coordonatoarea studiului, dr. Stephanie A. Bridnebbaugh, de la Centrul pentru Mobilitate, din Basel.

2. Hipertensiunea
Poate fi un factor care ameninta sanatatea creierului, au observat cercetatorii de la scoala de Medicina a Universitatii „Johns Hopkins”. Pacientii cu aceasta problema de sanatate au inregistrat o alterare a abilitatilor cognitive cu 6,5% mai puternica, fata de subiectii cu tensiune arteriala normala, au aratat rezultatele.

Cei mai afectati au fost participantii cu hipertensiune care nu urmau tratament in acest sens. Studiul a fost efectuat pe o perioada de 20 de ani, in care cei peste 13.000 de voluntari, de 48-67 de ani, au luat parte la testari de memorie, de vorbire si matematica, precum si la evaluari ale tensiunii arteriale.

„Practic, declinul observat si asociat cu hipertensiunea este destul de modest, dar este echivalent cu o imbatranire cu 2,7 ani din start, comparativ cu situatia in care nu ai aceasta boala”, a declarat autoarea studiului, dr. Rebecca F. Gottesman, pentru Reuters Health.
3. Pierderea auzului
Poate fi, de asemenea, un fenomen premergator aparitiei problemelor cognitive, au observat cercetatorii de la Universitatea „Johns Hopkins”. Studiul lor a cuprins aproape 2.000 de pacienti de peste 75 de ani, care, pe parcursul a 6 ani, au luat parte la testari cognitive.

Potrivit concluziilor, adultii cu probleme auditive au prezentat un risc cu pana la 40% mai mare de a dezvolta tulburari cognitive decat cei fara probleme de auz.

„Rezultatele noastre arata ca pierderea auzului nu ar trebui considerata o parte neimportanta a imbatranirii, deoarece ar putea avea consecinte grave, pe termen lung, pentru functionarea buna a creierului”, a declarat dr. Frank Lin, specialist ORL, cel care a condus studiul.

4. Carenta de vitamina D
Ar putea avea, de asemenea, un impact negativ asupra sanatatii creierului. Expertii de la Universitatea din Exeter au observat ca persoanele cu deficit de vitamina D au avut un risc cu 60% mai mare de a avea tulburari cognitive, comparativ cu restul.

Si cercetatorii francezi de la Spitalul Universitar Angers au descoperit un efect similar. Rezultatele lor arata ca un deficit al vitaminei D in organism (sub 10 nanograme pe mililitru) a dublat riscul pacientelor de a avea tulburari cognitive, noteaza Web MD.

5. Probleme tiroidiene
Chiar si problemele tiroidei ar putea fi asociate cu tulburari la nivelul creierului. „Desi tiroida nu are un rol anume in creier, pierderile de memorie sunt acel lucru pe care il observa o persoana atunci cand glanda nu mai functioneaza normal. Oamenii cu nivelul activitatii tiroidei prea mare sau prea mic – un lucru des intalnit in cazul femeilor – ar putea sesiza dificultati de memorare si concentrare”, a declarat pentru publicatia Health Majid Fouthi, fondator si medic la Centrul pentru Creier NeurExpand.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments