Facebook a anunţat marţi că a interzis pe platforma sa grupări de extremă dreapta americană din mişcarea ‘Boogaloo’, care ‘caută în mod activ să comită violenţe’, transmite AFP, citând un comunicat al companiei californiene.
Aflată sub presiune pentru a elimina de pe platforma sa conţinuturile şi mişcările rasiste, Facebook a inclus marţi mişcarea ‘Boogaloo’ în categoria ‘persoanelor şi organizaţiilor periculoase’.
Adepţi ai acestei mişcări eterogene, puternic înarmaţi, au perturbat recentele manifestaţii antirasiste din SUA şi îngrijorează autorităţile de când unul dintre ei a ucis doi poliţişti în California la începutul lunii.
‘În consecinţă, acestei reţele violente îi este interzisă orice prezenţă pe platforma noastră şi retragem toate conţinuturile care o susţin, îi fac apologia sau o reprezintă’, a indicat Facebook.
‘Ea promovează activ violenţa împotriva civililor, a forţelor de ordine, guvernului şi instituţiilor’, adaugă comunicatul.
Facebook a retras 220 de conturi de Facebook, 95 conturi de Instagram, 28 de pagini şi 106 grupuri ‘care constituie în prezent reţeaua’ ‘Boogaloo’, precum şi alte 400 de grupuri şi peste 100 de pagini care găzduiesc conţinuturi similare.
Mai multe manifestaţii antirasiste, organizate ca reacţie la moartea afro-americanului George Floyd, au fost marcate de arestarea unor militanţi ai mişcări, aflaţi în posesia unor cocktailuri molotov.
Termenul ‘Boogaloo’, care desemnează un curent muzical afro-cubanez, este utilizat de mai mulţi ani pe reţele sociale cu referire la un nou război civil.
Mişcarea, care nu este nici foarte organizată, nici foarte unită, cuprinde activişti anti-guvern şi pro-arme de foc, neonazişti şi adepţi ai supremaţiei albilor.
Membrii mişcării comunică prin reţele sociale. Într-un studiu publicat în aprilie, Tech Transparency Project a numărat 125 de grupuri pe Facebook dedicate ideologiei Boogaloo, cu zeci de mii de abonaţi care discută despre arme, explozivi şi tactici de a ataca autorităţile.
Un membru al mişcării a fost arestat la 11 aprilie în Texas după ce postase pe reţelele sociale o înregistrare video în care îşi anunţa intenţia de a ataca şi ucide un poliţist.
Facebook afirmă că a reperat primele elemente ale acestei mişcări încă din 2012, dar că nu a monitorizat-o îndeaproape decât din 2019.
‘Ne aşteptăm ca persoane din această reţea să încerce să revină pe platforma noastră, adoptând o nouă terminologie’, adaugă Facebook în comunicat, angajându-se să supravegheze aceste potenţiale tentative.