La 170 de ani de la execuția la Arad, în 6 octombrie, a martirilor Revoluției de la 1848-49, Complexul Muzeal Arad, în colaborare cu Asociația ”Kölcsey” Arad, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Arad, Primăriei Municipiului Arad și Centrului Municipal de Cultură Arad, prezintă publicului valori de patrimoniu ale Colecției de Relicve, reunite în expoziția comemorativă: ”Pilonii timpului”, deschisă la Palatul Cultural Arad, începând cu 1 octombrie 2019. Proiectul expozițional reprezintă rezultatul colaborării dintre muzeul arădean și Asociația ”Kölcsey” Arad, în vederea promovării istoriei și culturii orașului Arad.
Vernisajul va avea loc marți, 1 octombrie, orele 18.00, în Expoziția de Istorie din Palatul Cultural, etaj II (intrarea dinspre Parcul Copiilor), în prezența autorităților locale, membrilor Asociației ”Kölcsey”, reprezentanților Complexului Muzeal Arad și publicului îndrăgostit de istoria Aradului de altădată.
Evenimentul este prezentat de Bognár Levente, viceprimarul municipiului Arad și Fekete Károly din partea Asociației ”Kölcsey” Arad. Despre proiectul expozițional al muzeului vor vorbi managerul interimar al instituției, Bogdan Blaga și curatorul expoziției – Mizsur Anitta.
”Când oamenii aud cuvântul expoziție, cu toții, fără excepție, au imaginea unui șir mai scurt sau mai lung de vitrine cu obiecte. Însă dincolo de fiecare obiect există o poveste, pe care expozițiile au șansa de a o spune publicului și de a nu le lăsa să fie simple obiecte expuse într-un șir de vitrine.
”Pilonii timpului” reprezintă comemorarea evenimentelor triste de la Arad, din 6 octombrie 1849, obiectele etalate fiind într-o relație foarte specială cu fostul proprietar. Dacă atunci au fost alături de generali pe ultimul lor drum spre locul pierzaniei, astăzi ne amintesc de sacrificiul martirilor, păstrându-le vie memoria. De la această idee au pornit și arădenii în urmă cu mai bine de un secol când, prin strădania intelectualilor maghiari din oraș, s-a constituit colecția și Muzeul de relicve.
Alegerea temei ”Pilonii timpului” nu a fost întâmplătoare, expoziția fiind dedicată și celor dinaintea noastră care, prin comemorări, au păstrat vie memoria generalilor, făcând-i astfel nemuritori. În cei 170 de ani, comemorările au reprezentat adevărați piloni ai memoriei colective, care s-au înălțat peste trecut, mai durabili și mai stabili, cu fiecare an”, Mizsur Anitta, curatorul expoziției.
Colecția de relicve a muzeului arădean (1891)
Din inițiativa istoricilor Márki Sándor, Dömötör László, cu sprijinul profesorului Varga Ottó și Varjassy Árpád, al Asociației Kölcsey Arad, s-a constituit în anul 1891 colecția Muzeul Revoluției, care a stat la baza nașterii muzeului arădean. Muzeul din Arad a fost inaugurat în 1893 ca expoziție de relicve al revoluției, etalată în holul de la etajul II al Teatrului de Stat încă din anul 1892. Două decenii mai târziu, muzeul a fost mutat în Palatul Cultural (octombrie 1913), alături de filarmonica și biblioteca orașului. Aici au fost amenajate, alături de vechea expoziție de relicve, săli de expunere pentru colecția de arheologie-istorie, etnografie, o galerie de artă europeană, precum și un muzeu școlar. În perioada interbelică Muzeul de relicve a rămas în vechile săli, însă au fost adaugate și alte expoziții pe teme de istorie și etnografie. După preluarea puterii de către comuniști, colecțiile și expozițiile de bază au fost reorganizate în spiritul noii ideologii, inclusiv Muzeul Revoluției de la 1848. După reorganizările expoziționale din anii 1954-1955 și reamenajarea radicală din anul 1979, patrimonial muzeal al colecției a fost parțial expus în noua expoziție de istorie și parțial depus în depozitele muzeului, colecția devenind accesibilă abia după anul 1990.
”Pilonii timpului” este deschisă publicului din România și străinătate până la finele acestui an, pe parcursul expoziției specialiștii muzeului vor oferi tururi ghidate și activități educaționale în limba română și maghiară.
Vernisaj: Marți, 1 octombrie, orele 18.00
Prezintă: Bognár Levente, viceprimarul Municipiului Arad
Fekete Károly, Asociația ”Kölcsey” Arad
Bogdan Blaga, manager interimar, Complexul Muzeal Arad
Mizsur Anitta, curator/ Complexul Muzeal Arad
Palatul Cultural Arad, etaj II (intrarea dinspre Parcul Copiilor)
01 octombrie – 31 decembrie 2019
Program de vizitare: Marți-Duminică: 09.00-17.00
Intrarea este liberă pentru copii