Exercițiile cardio scad pulsul în stare de repaus și îți întăresc mușchiul cardiac. Dar nu doar inima are parte de beneficiile acestor exerciții.
„Cardio”, care este prescurtarea folosită de antrenorii de fitness pentru „activitatea cardiovasculară”, este una dintre cele mai importante tipuri de activitate fizică recomandată a se practica regulat. Pentru o stare de sănătate bună, este indicat un minimum de 30 de minute de activitate cardio moderată în majoritatea zilelor săptămânii (de luni până vineri, de exemplu).
Printre exercițiile cardio de intensitate mare se numără alergarea, aerobicul și săriturile cu coarda. Exerciții cardio cu impact mai mic sunt plimbările, drumețiile montane, ciclismul și înotul.
Aceste exerciții întăresc mușchiul inimii și scad pulsul în stare de repaus, însă au și alte beneficii pentru sănătate:
Scad glicemia
Exercițiile cardio ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge (glucoza) și îmbunătățesc rezistența la insulină pentru persoanele diabetice. Ridicarea gretăților este și ea utilă în acest scop, iar o combinație între cele două pare să ajute și mai mult. Pacienții cu diabet, în special cei care sunt în tratament cu insulină, trebuie să discute cu medicul înainte de a-și stabili o rutină nouă de exerciții fizice.
Îmbunătățesc starea de spirit
Alergarea poate ușura semnificativ simptomele depresiei și ale anxietății, astfel încât medicul curant sau terapeutul le poate indica drept parte a tratamentului. Se pare că această formă de exercițiu mărește hipocampul – zonă a creierului care administrează emoțiile – și încetinește deteriorarea neuronilor. Pentru a observa rezultate, e indicat ca persoanele cu depresie sau anxietate să practice acest exercițiu câteva luni la rând.
Contribuie la un somn mai bun
Cercetările arată că exercițiile cardio ajută la obținerea unui somn mai bun și la reglarea ritmului circadian. Nu sunt extrem de clare efectele asupra creierului, dar persoanele care fac mai mult sport au parte de mai mult somn profund, ceea ce contribuie la reînnoirea celulelor organismului. Se recomandă ca aceste exerciții să nu se facă aproape de ora de culcare, deoarece, pentru anumite persoane, pot avea efect contrar (tulburări de somn).
Sporesc concentrarea
Se pare că persoanele care practică aerobicul reușesc să-și organizeze mai bine informațiile în minte, să le interpreteze și să acționeze conform acestora. O singură sesiune de aerobic poate crește circulația sângelui spre acea parte a creierului numită cortex prefrontal, care ajută la controlul funcției executive. Pe termen lung, exercițiile cardio ajută neuronii din cortexul prefrontal să se conecteze mai ușor.
Stimulează memoria
Persoanele care fac mișcare au un risc mai mic de Alzheimer și alte forme de demență. Acest lucru se întâmplă parțial deoarece exrecițiul fizic previne apariția factorilor de risc pentru demență, precum deprimarea, hipertensiunea, diabetul și obezitatea. De asemenea, iubitorii de cardio își pot păstra pentru mai mult timp capacitatea de învățare.
Ușurează durerile artritice
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, ne putem confrunta cu dureri ale genunchilor și ale altor articulații care pot dezvolta osteoartrită. Alergarea și mersul pe bicicletă sunt două metode eficiente de a ușura durerea și inflamația, dar sunt de folos și alte exerciții precum plimbările, înotul sau vâslitul. Combinate cu o dietă sănătoasă, aceste forme de mișcare contribuie la păstarea unei greutăți corporale optime, care să nu pună presiune pe genunchi.
Ajută la combaterea germenilor
Se pare că exercițiile cardio pot ajuta organismul să lupte împotriva afecțiunilor cauzate de virusuri și bacterii, datorită faptul că ajută sângele să circule mai bine prin corp, iar substanțele care combat germenii ajung mai repede acolo unde e nevoie.
Reglează colesterolul
Exercițiile cardio cresc colesterolul bun (HDL) și îl pot scădea pe cel rău (LDL), însă e nevoie ca antrenamentele să fie intense pentru a se obține acest efect. Depunerile de LDL în artere pot duce la atac de cord sau accident vascular cerebral.
De câte exerciții cardio este nevoie pentru a obține beneficii?
Recomandarea standard este să se efectueze 30 de minute de sport timp de cinci zile pe săptămână, deci un total de 150 de minute. Pentru începători, este o recomandare utilă.
Pe parcurs, însă, după ce corpul începe să se obișnuiască să facă mișcare constant, atingerea a 300 de minute de sport pe săptămână pare să crească beneficiile pentru sănătate. Mai ales în ceea ce privește beneficiile pentru creier, lungimea unei ședințe de mișcare (plimbare, aerobic, înot etc.) se recomandă a fi între 45 și 60 de minute.
Sursa: doc.ro