EXCLUSIV: PERCHEZITII LA MAI MULTE PERSOANE DIN ARAD SI JUDET IN CAZUL NADAS (UPDATE)

by Cosmin Mihuta

UPDATE: Din informaţiile noastre, procurorii DNA au dispus punerea sub sechestru a tuturor suprafeţelor de teren asupra cărora se desfăşoară ancheta. În plus, sursele noastre susţin că, există posibilitatea ca pe parcursul serii să asistăm la câteva arestări în acest caz.

 

Procurorii DNA, împreună cu lucrătorii SRI Arad au descins, în această dimineaţă, la mai multe locuinţe din Arad şi satul Nadăş, aparţinând comunei Tauţ. Din informaţiile noastre, anchetatorii vizează mai multe persoane implicate în retrocedarea celor peste 8000 de hectare de teren de la Nadăş, retrocedare considerată ilegală, în urma căreia un sat întreg a rămas fără proprietăţi. Oamenii legii ridică, la această oră, documente de la familia Colţeu, dar şi de la birouri notariale din Arad. În atenţia procurorilor sunt judecători de la Ineu şi Arad, dar şi oameni din administraţie sau experţi care au ajutat ca această afacere, prin care s-au retrocedat peste 8000 de hectare de teren, să fie pusă în practică.

Stelian Lupu, avocatul care reprezintă un grup de săteni din Nadăş ce au cerut revizuirea sentinţei prin care a fost împroprietărită familia Colţeu, a declarat, marţi dimineaţă, corespondentului MEDIAFAX că percheziţiile procurorilor DNA au loc în urma unei plângeri penale formulate de el, în numele localnicilor, în anul 2012, plângere care a fost depusă la Parchetul instanţei supreme, dosarul fiind transmis ulterior către DNA.

Potrivit lui Stelian Lupu, în această plângere localnicii spun că familia Colţeu nu avea dreptul să moştenească terenurile pentru că proprietarul iniţial de la care ar fi moştenit averea Ecaterina Mairovitz, cea care ulterior a transmis drepturilor ligitioase familiei Colţeu, nu mai deţinea acele pământuri din anul 1939.

„În acel an a existat o licitaţie publică judecătorească, iar toate suprafeţele au fost cumpărate de către Societatea Forestieră Nadăş. Există documente în acest sens, iar licitaţie este menţionată inclusiv în cărţile funciare ale terenurilor. Ne întrebăm cum a fost posibil ca judecătorii să nu ţină cont de aceste documente, aşa cum nici Prefectura şi nici Direcţia Silvică Arad nu au luat în seamă existenţa lor, deşi teoretic apărau interesele statului”, a declarat avocatul Lupu.

El a precizat că la Societatea Forestieră era acţionar, cu 81%, un cetăţean român.

În plângere, sătenii reclamă şi o posibilă falsificare a numerelor topografice ale terenurilor şi modul de intabulare a acestor suprafeţe.

De asemenea, sătenii au mai reclamat modul în care s-au făcut executări silite „care se refereau la terenuri libere, dar în realitate acestea erau ocupate şi de case ale oamenilor”.

Potrivit avocatului Stelian Lupu, marţi dimineaţă procurorii DNA se află la locuinţa familiei Colţeu şi la birourile acesteia din Nadăş.

„Pe toată perioada de la depunerea plângerii penale am colaborat cu procurorii DNA în privinţa probaţiunii”, a adăugat avocatul Stelian Lupu..

Facebook Comments