Știri Arad. Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în Sala Mare a Filarmonicii de Stat din Arad, a avut loc o deosebită manifestare culturală pentru promovarea tradiției și spiritualității satului arădean, intitulată: ,,Poveste dintr-un sat – Șezătoare culturală”.
Această Șezătoare culturală a fost organizată în contextul în care anul 2019 a fost declarat ,,Anul omagial al satului românesc” (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari), de către Arhiepiscopia Aradului, prin Sectorul cultural, împreună cu Asociația Culturală „Cantarad”, condusă de doamna Dana Măluțan.
Șezătoarea culturală a prezentat în fața publicului numeros grupuri de tineri din mai multe localități din județul Arad, obiceiuri de mult uitate ce se mai țin doar în zonele respective.
Poveștile din satele arădene și cartiere ale Aradului, scoase din lăzile de zestre și cu povești ale bunicilor noștri au fost prezentate pe scenă de următoarele ansambluri: Corul ,,Cantarad”; ,,Sfântul Stelian” din Parohia Prunișor, acompaniați de formația Autentic; ,,Clubul copiilor” din Parohia Galșa; Ansamblul „Zestrea Datina Șagu”; Feciorii colindători din Sânnicolau Mic, Arad; Ansamblul artistic al Parohiei de la Chesinț; Ansamblul din Parohia Vinga; Ansamblul din Parohia Gurahonț; Grupul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin”.
Evenimentul a fost prezentat de binecunoscuta prezentatoare TV de folclor, Nicoleta Pavel și tânăra Ana-Maria Berzovan.
La eveniment au participat domnul Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, doamna subprefect Olimpia Popa, domnul Călin Bibarț, primarul Municipiului Arad, alte oficialități, preoți, primari, cadre didactice, tineri din ASCOR Arad, care s-au implicat în organizarea evenimentului, numeroși participanți de toate vârstele, iubitori de tradiția și obiceiurile satului de odinioară.
La final, Arhiepiscopul Aradului i-a felicitat pe participanți pentru faptul că prin ceea ce au prezentat publicului s-au identificat cu lăsămintele strămoșilor, contribuind la păstrarea fidelă a întregului tezaur tradițional al satului românesc.
De asemenea, domnul președinte al Consiliului Județean i-a felicitat pe organizatori și participanți, îndemnându-i la păstrarea obiceiurilor strămoșești.
Proiectul a fost finanțat de Primăria Arad prin Centrul Municipal de Cultură Arad.
Protos. Nicolae Tang