Canada a legalizat eutanasia, după ce Parlamentul a adoptat, în două etape, un controversat proiect de lege referitor la moartea asistată, criticat atât de adepţii eutanasiei, cât şi de opozanţii acestei proceduri.
Modificări legislative în acest sens au fost cerute expres de Tribunalul Suprem al Canadei, după ce, în 2015, acesta a constatat că reglementările în vigoare la acea dată penalizau moartea asistată şi erau neconstituţionale.
Senatul canadian a aprobat iniţiativa legislativă cu 44 de voturi „pentru” şi 28 „împotrivă”, după ce joi proiectul trecuse de camera inferioară a Parlamentului cu 190 de voturi „pentru” şi 108 „contra”.
Această lege care reglementează eutanasia a fost cerută de Tribunalul Suprem al Candei, în februarie 2015, după ce a constatat că legislaţia în vigoare la acea dată penaliza moartea asistată medicamentos şi era neconstituţională.
Parlamentul a avut un an la dispoziţie pentru realizarea unei noi legi, dar acest termen s-a împlinit pe 7 iunie, fără ca legislativul canadian să poată se ajungă la un consens referitor la textul proiectului.
Concret, solicitarea Tribunalului Suprem a fost aceea ca legea să fie redactată în aşa fel încât să permită oricărei persoane aflate „într-o stare medicală dureroasă şi iremediabilă ” să ceară să fie eutanasiată. Proiectul prezentat de guvernul canadian şi aprobat vineri a limitat, însă, accesul la moartea asistată doar la bolnavii aflaţi în fază terminală.
Ca explicaţie, miniştrii canadieni ai Sănătăţii şi Justiţiei au arătat, într-un comunicat de presă exprimând o poziţie comună, că această iniţiativă care tocmai a devenit lege este de natură să garanteze „echilibrul corespunzător între autonomia personală a celor care au nevoie de moartea asistată medicamentos şi protecţia celor vulnerabili”.
Sursa: gandul.info