Amplul proiect „Unitate în diversitate în comunitatea bulgară” a fost realizat în vara acestui an de către Uniunea Bulgară din Banat- România şi Departamentul pentru Relaţii Interetnice , Guvernul României. În această serie au participat etnici bulgari din trei comunităti din România: comuna Izvoarele (Teleorman), Brestea şi localitatea Dudeştii Vechi (zona Banat).
Totul a început la iniţiativa extraordinară a deputatului Bulgarilor în Parlamentul României- Niculae Mircovici (Uniunea Bulgară din Banat- România), în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Guvernul Romaniei. Deputatul Niculae Mircovici a fost prezent la Lipova în această vară, însoţind tinerii participanţi.
Locul pentru desfăşurarea acestui frumos şi amplu proiect a fost ales în oraşul Lipova, deoarece s-a considerat că partea de vest a României a oferit contextul unui mozaic etnic care vine să arate realitatea convieţuirii unui număr semnificativ de minorităţi, vorbim mai cu seamă despre zona Banat, Arad, Hunedoara.
Printre alte obiective propuse au fost: cunoaştere interetnică, descoperirea, cultivarea, stimularea tinerilor cu înclinaţii artistice şi oferirea posibilităţii de afirmare, formarea şi dezvoltarea capacităţii de percepere a autenticului în arta interpretării valorilor culturale tradiţionale, realizarea unui climat de cunoaştere şi prietenie între copiii minoritari şi mai ales promovarea mozaicului cultural din România.
De asemenea, dintre obiectivele care se urmăresc a fi atinse, se numără: copiii din comunităţile bulgare se vor cunoaşte, vor lega pretenii, vor cunoaşte istoricul minorităţii bulgare, tradiţii comune şi diferite, socializare şi cunoaştere reciprocă; îşi vor cunoaşte drepturile şi obligaţiile, precum şi instituţiile care le reprezintă interesele; vor recunoaşte dansuri şi melodii tradiţionale (specifice fiecărei zone), noi proiecte de colaborare pentru viitorul acestor copii care participă în cadrul proiectului.
«Ne-am dorit ca tinerii minoritari să îşi dezvolte simţul civic şi să înceapă să conştientizeze concepte ca „minoritate naţională”, „majoritate”, „grup etnic”, „multiculturalism”, „toleranţă”, „discriminare” şi mai cu seamă ideea acceptării condiţiei umane dincolo de stereotipuri şi diferenţe (etnică, sex, rasă, religie) », au spus cei care au stat la baza organizării acestui proiect.
Paradă a porturilor populare la Lipova
Deputatul Niculae Mircovici, împreună cu copiii de diferite naţionalităţi şi coordonatorii acestui proiect, au organizat chiar şi o paradă a portului popular reprezentativ pentru fiecare minoritate prezentă la Lipova în tabăra de vară. Aceştia s-au plimbat prin centrul oraşului Lipova, purtând veşmintele tradiţionale şi pancarte cu mesaje de salut în limbile materne pe care le reprezentau, parada lor oprindu-se la poarta Primăriei Oraşului Lipova, unde au fost întâmpinaţi de primarul oraşului Mircea Jichici şi invitaţi în incinta primăriei pentru primirea oficială şi pentru împărtăşirea unor opinii şi discursuri.
Întâlnirea minorităţilor în această tabără a condus la legarea de noi prietenii, la o mai bună cunoaştere a tradiţiilor minorităţilor naţionale şi mai ales la asigurarea continuităţii bunelor relaţii între acestea.
ETNICII BULGARI AU PARTICIPAT LA O TABARA DE VARA LA LIPOVA
Facebook Comments