Energia electrică se va ieftini cu 3,53 la sută

by Dana B.

Preţul maxim al energiei pentru consumatorii casnici tranzacţionată pe Platforma Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU) va scădea în medie cu 3,53% faţă de valorile actuale, în perioada 1 iulie 2018 – 30 iunie 2019, a anunţat, marţi, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energiei (ANRE), într-un comunicat de presă.

„Unul din obiectivele pe care ANRE îl urmăreşte în mod constant în activitatea de elaborare a sistemului de reglementări este creşterea gradului de responsabilizare a furnizorilor de ultimă instanţă, atât în ceea ce priveşte achiziţia energiei electrice, cât şi costurile specifice activităţii de furnizare. Potrivit prevederilor legale, furnizorii de ultimă instanţă (FUI) sunt obligaţi să asigure furnizarea de energie electrică, în condiţii de calitate şi la preţuri rezonabile, transparente, uşor comparabile şi nediscriminatorii. În urma implementării noii Metodologii de stabilire a modului de calcul şi a condiţiilor de avizare a preţurilor aplicate clienţilor finali de furnizorii de ultimă instanţă obligaţi şi furnizorii de ultimă instanţă opţionali, în şedinţa Comitetului de reglementare al ANRE de astăzi, 22.05.2018, au fost aprobate valorile preţului maxim pentru serviciul universal pentru perioada 1 iulie 2018 – 30 iunie 2019, pentru fiecare zonă de reţea. Astfel, valoarea preţurilor maxime pentru consumatorii casnici va scădea în medie cu 3,53% faţă de preţurile actuale”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, în trei zile lucrătoare de la data aprobării valorii preţurilor maxime pentru fiecare zonă de reţea, furnizorii de ultimă instanţă obligaţi trebuie să transmită către ANRE, spre avizare, preţurile practicate pentru intervalul 1 iulie 2018 – 30 iunie 2019. Preţul propus spre avizare poate fi mai mic sau cel mult egal cu preţul maxim stabilit de Autoritate în şedinţa Comitetului de reglementare din 22 mai 2018. După comunicarea noilor tarife comunicate de către furnizorii de ultimă instanţă obligaţi, ANRE le va aviza de până la data de 31 mai 2018.

De asemenea, în intervalul 1 – 25 iunie 2018, Autoritate de Reglementare va desemna furnizorii de ultimă instanţă opţionali pentru fiecare zonă de reţea, care vor vinde energie electrică la un preţ cu discount faţă de preţurile avizate pentru FUI obligaţi.

Totodată, ANRE notează că un client casnic îşi va putea schimba oricând şi fără costuri FUI obligat cu un FUI opţional, care păstrează obligaţia de a asigura furnizarea energiei electrice în regim de serviciu universal, în aceleaşi condiţii de siguranţă şi calitate.

În urma finalizării calendarului de dereglementare, începând cu data de 1 ianuarie a acestui an, furnizarea energiei electrice nu se mai face la preţuri aprobate de ANRE.

În prezent, clienţii casnici au posibilitatea de a-şi schimba gratuit, în maxim 21 de zile, furnizorul şi pot încheia contracte în regim concurenţial, cu oricare dintre furnizorii activi pe piaţa de energie electrică din România, acest serviciu nefiind limitat la o anumită zonă geografică de deservire. În acest sens, ANRE recomandă clienţilor casnici să parcurgă, cu atenţie, toate informaţiile prezentate de furnizori, în vederea alegerii celei mai avantajoase oferte.

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments