EMITEREA RCA SE VA FACE PRINTR-UN SISTEM SIMILAR CU CEL PENTRU ROVIGNETE

by Florian Popa

Emiterea asigurării obligatorii de răspundere civilă și verificarea valabilității polițelor printr-un mecanism similar cu cel folosit pentru roviniete ar putea deveni operaționale în viitorul apropiat.
Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Mișu Negrițoiu, a arătat că a analizat posibilitatea emiterii RCA pe un sistem asemănător cu rovinieta și că “se poate face”. “Asta o putem face. Se poate construi un sistem care să permită emiterea RCA ca în cazul rovinietei. Întâmplător, printre cei nou veniți la ASF este un specialist care a lucrat pentru Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR), instituția care se ocupă cu emiterea rovinietei”, a spus Negrițoiu, potrivit profit.ro.
Propunerea a venit inițial de la Consiliul Concurenței, care apreciază că punerea ei în practică ar conducere la scăderea procentajului de mașini neasigurate (care în România este printre cele mai ridcate din Europa) și, indirect, la reducerea prețurilor RCA. Un astfel de sistem a fost recent introdus în Italia, țară care are probleme asemănătoare cu cele ale României atât în ceea ce privește numărul mare de accidente rutiere și plățile semnificative pentru vătămări corporale, cât și din perspectiva procentajului de automobile neasigurate.

“Din punctul nostru de vedere, emiterea polițelor RCA într-o manieră apropiată de cea în care sunt emise rovinietele ar crește acuratețea informațiilor înregistrate în baza de date CEDAM, cu efecte pozitive la nivelul funcționării pieței. Proprietarii vehiculelor neasigurate RCA ar putea fi notificați și apoi, eventual, sancționați pentru nerespectarea regulilor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă a autovehiculelor. Ne așteptăm ca această abordare să conducă atât la radierea unui număr însemnat de vehicule care sunt scoase efectiv din uz, dar sunt încă înmatriculate, cât și la încheierea de polițe RCA pentru multe vehicule folosite doar ocazional. Ambele situații au același efect, de creștere a gradului de cuprindere în asigurare a RCA”, arată un raport al Consiliului Concurenței, ale cărui concluzii au fost prezentate pa larg de Profit.ro.

 

Sursa: antena3.ro

Facebook Comments