I se mai spune şi usturoiul sălbatic şi este unul din cei mai puternici detoxifianţi pe care ni-i oferă natura. Purifică sângele şi are efecte puternice asupra colesterolului, răcelilor, tensiunii arteriale, infecţiilor şi a asteniei de primăvară. Spuneţi ”da” ori de câte ori aveţi ocazia să mâncaţi o salată de leurdă!
- Trombozele – Dintre plantele medicinale, leurda are printre cele mai puternice efecte fluidifiante sanguine şi antiagregante plachetare. Se consumă sub formă de suc: 1-2 pahare pe zi, pe stomacul gol, în cure de minim 20 de zile. Se poate administra şi tinctură de leurdă: o linguriţă diluată în jumătate de pahar de apă, de patru ori pe zi, în cure de câte o lună, cu o săptămână de pauză.
- Sechele după accidentul vascular – Se face o cură cu salată de leurdă timp de două săptămâni, timp în care se consumă câte o porţie de salată în fiecare dimineaţă. După această cură se continuă cu tratamentul cu tinctură. Se administrează de patru ori pe zi, pe stomacul gol, minim două luni, conform www.csid.ro.
- Ateroscleroza şi bolile cardiace asociate unor valori ridicate ale colesterolului – Leurda este foarte bogată în adenozină, substanţă care, conform unor studii recente, are un rol esenţial în reducerea colesterolului, în împiedicarea formării trombilor, în scăderea tensiunii arteriale. Astfel, leurda este pe termen lung adjuvantul ideal în tratarea bolilor cardiace (ischemie, aritmie, tahicardie), fiind administrată în cure de câte 2-3 luni, cu două săptămâni de pauză, sub formă de tinctură. Se ia 1 linguriţă de tinctură diluată în apă, de 4 ori pe zi, înaintea meselor principale. Primăvara este foarte utilă o cură cu salată de leurdă, cu o durată e minim două săptămâni.
-
- Hipertensiunea arterială – Substanţele active conţinute de leurdă au efecte vasodilatatoare şi ajută la menţinerea în limite normale a presiunii sanguine. Se administrează tinctura de 4 ori pe zi. Tratamentul se face timp de două luni, cu două săptămâni de pauză.
- Reumatismul – Se face o cură cu suc de leurdă timp de trei săptămâni, timp în care se consumă câte două pahare de suc pe zi, dimineaţa, pe stomacul gol. În paralel, se ţine o cură vegetariană cu multe crudităţi.
- Înlăturarea efectelor nocive ale nicotinei şi fumatului – Atât clorofila din frunzele proaspete de leurdă, cât şi anumite substanţe similare cu cele conţinute de usturoi, au efecte antitoxice puternice. Ele contracarează efectele dăunătoare ale nicotinei şi al gudronului din ţigări, fiind un mijloc de protecţie excelent, atât pentru fumătorii activi, cât şi pentru cei pasivi. Se consumă zilnic suc de leurdă, câte 2 pahare pe zi, dimineaţa şi seara, pe o perioadă de minim două săptămâni.
- Pentru o porţie de salată cu leurdă se pune o mână de frunze proaspete tăiate mărunt. Se amestecă cu o linguriţă de oţet de mere, un vârf de cuţit de sare şi o jumătate de linguriţă de ulei. Într-o cură cu leurdă, se consumă o salată o dată pe zi, dimineaţa, la prima masă. O cură cu leurdă durează minim 10 zile.
- Sursa: click.ro
Facebook Comments