Elemente de bază în arhitectura peisagistică

by webeditor

Arhitectura peisagistică reprezintă un domeniu multidisciplinar complex, ce îmbină elemente de botanică, horticultură, design industrial și arte plastice, agricultură, psihologia mediului, geografie, ecologiei și ingineriei civilă. Cei care îmbrățișează o astfel de carieră se ocupă cu proiectarea și amenajarea spațiilor exterioare, luând în considerare aspecte precum estetica, dimensiunile sau funcționalitatea perimetrelor avute la dispoziție. Te invităm să afli mai multe despre elementele-cheie ale acestui domeniu.

Principalele reguli ale arhitecturii peisagistice

Activitatea unui arhitect peisagist se raportează de fiecare dată la o serie de reguli clare:

  • orice spațiu exterior trebuie să fie amenajat conform unui anumit plan creativ, cu scopul de a obține un cadru unic și cu o estetica unitară;
  • suprafața exterioară disponibilă, precum și particularitățile ce țin de topografia locului, reprezintă punctele de plecare în orice proiect de arhitectură peisagistică;
  • un spațiu sufocat de prea multe elemente nu va oferi rezultatele scontate; de aceea, este important să se evite suprapopularea unui perimetru exterior natural, mai ales dacă include plante care se vor dezvolta în timp;
  • obținerea unui echilibru între funcționalitatea unui perimetru outdoor și estetica sa reprezintă un obiectiv-cheie al unei astfel de lucrări complexe;

Concepte uzuale în arhitectura peisagistică

Dacă soliciți unei echipe de arhitecți peisagiști să realizeze un anumit proiect într-un spațiu exterior pe care îl administrezi, este util să înțelegi o serie de concepte utilizate frecvent în acest domeniu de lucru. Iată-le pe cele mai importante dintre acestea:

Abordarea inițială

Specialiștii trebuie să ofere soluții pentru a obține o anumită estetică a grădinii tale, conform propriilor tale preferințe, însă cu particularități adaptate într-un mod cât mai organic posibil la topografia zonei respective. Naturalețea reprezintă o caracteristică de bază a arhitecturii de peisaj. De exemplu, orice delimitator de gazon integrat în decor, cu un rol bine stabilit pentru utilitatea locului, trebuie să pară în final o parte vie a cadrului natural amenajat.

Axa perimetrului exterior

Aceasta este o linie imaginară de echilibru, la care se va raporta echipa de arhitecți pentru a dezvolta în etapele secundare întregul proiect. Prin raportare la axa perimetrului, se vor stabili atât punctul principal de atracție, cât și celelalte elemente arhitecturale esențiale: băncile, vegetația, sistemele pentru iluminat în aer liber, statuetele etc.

Punctul principal de atracție

În orice spațiu exterior trebuie să existe un element definitoriu, în jurul căruia să graviteze întreaga dinamică a perimetrului respectiv. De regulă, rolul acestuia este unul de ordin estetic, pentru a-i atrage pe vizitatori către zona mediană, de unde să poată observa apoi alte detalii din decor. Exemple: o statuie impozantă, un foișor de vară, o fântână arteziană, un iaz etc.

Efectul maxim

Integrarea în decor a unei singure specii de plante, pe o suprafață de teren extinsă (indiferent de numărul nivelurilor pe care se desfășoară), generează ceea ce arhitecții peisagiști numesc „efectul maxim”. Asta înseamnă că în acest perimetru vor fi dominante o singură nuanță sau o singură textură, ceea ce va potența caracterul unitar al spațiului amenajat astfel. Însă pentru a evita monotonia vizuală, volumele sau distanțele din acestea trebuie să varieze pe întreaga suprafață a zonei outdoor.

Estetica unitară

Pentru a se obține un caracter unitar al decorului, prin integrarea în spațiul exterior a unor elemente decorative specifice, trebuie să se facă o raportare la imobilul de care acesta aparține. La finalul proiectului de amenajare, componentele celor două zone trebuie să fie în armonie, generându-se astfel o liniaritate plăcută ochiului.

Spațialitatea

Arhitectura peisagistică mizează pe tehnici care pot genera ideea de spațiu mărit, acolo unde suprafața disponibilă nu este deloc una generoasă. De exemplu, o astfel de abordare se concentrează pe integrarea vegetației către extremități, lăsând cât mai loc liber în zona mediană. De asemenea, este recomandată evitarea arborilor stufoși sau foarte înalți, ce blochează câmpul vizual. Plantarea gazonului și montarea unor delimitatoare de gazon, acolo unde spațiul este restrâns, reprezintă o alegere inspirată.

Spațiile de tranziție

Rezultatul final al unui astfel de proiect trebuie să exprime armonie, fără linii de ruptură care să fragmenteze aspectul unitar al decorului. Tranziția de la o zonă la alta trebuie să se realizeze într-un mod cursiv, cu ajutorul unor elemente de tranziție ce pot delimita punctele-cheie, însă într-un mod cât mai organic posibil. De exemplu, divizarea zonelor de vegetație cu ajutorul unor separatoare de gazon, reprezinta un exemplu de bun augur, în acest sens.

Proporțiile

Proporțiile indică raportul între decor și alte elemente decorative. Un spațiu outdoor proporționat corespunzător poate oferi rezultate surprinzătoare. Proporțiile se stabilesc punctual, în funcție de factorii specifici spațiului respectiv: suprafața disponibilă, stilul de amenajare ales, utilitatea spațiului respectiv, orientarea prin raportare la traiectoria soarelui etc.

Importanța colaborării cu o echipă de specialiști

Există mai multe beneficii asociate colaborării cu specialiști în domeniul arhitecturii de peisaj, simplu de observat atât la finalul proiectului, cât și de-a lungul fiecărei etape de lucru. Un astfel de parteneriat îți permite să ai acces la know-how – recomandări de produs, sugestii de amenajare raportate la dinamica spațiului, idei pentru valorificarea potențialului acelui perimetru etc.

Mai mult decât atât, beneficiezi de un raport calitate-preț extrem de avantajos, comparativ cu scenariul în care alegi să amenajezi de unul singur o zonă exterioară a casei, sau alături de o echipă cu rezultate discutabile. Chiar dacă un astfel de proiect vine cu un cost pe măsură, rezultatul final poate aduce o valoare mult mai bună pe piață a imobilului respectiv. Nu în ultimul rând, beneficiezi de un timp de execuție relativ redus, cu un minim de efort, dar cu rezultate pe măsura așteptărilor.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate