Persoanele care sufera de stres pe o perioada indelungata de timp risca sa-si piarda din masa cerebrala sau sa dezvolte dementa, spun cercetatorii americani, pe cand, cei care sunt mai relaxati, isi pot adauga, astfel, in medie, cu 12-15 ani, la durata de viata, pentru ca au o circulatie sangvina mai buna si un sistem imunitar mai puternic. Specialistii americani au constatat ca substantele chimice secretate de organismul uman in situatii de stres prelungit, numite orticosteroizi, sunt toxice pentru creier, acestea fiind responsabile de distrugerea celulelor nervoase atunci cand concentratiile raman mari o perioada mai lunga de timp.
Studiile au relevat ca cea mai vulnerabila parte a creierului este hipocampul – o regiune cerebrala asociata cu memoria -, motiv pentru care cercetatorii cred ca stresul prelungit poate favoriza aparitia dementei. in cadrul studiilor au fost tratate persoane care au suferit de stres post-traumatic in urma atacuruilor din 1 septembrie 2001, observand la acestia o micsorare a hipocampului, similara cu cea care apare la pcientii varstnici care sufera de dementa. Totodata, in cadrul unui studiu asemanator, o echipa de neurologi de la Centrul Medical pentru Veterani din San Francisco, SUA, a constatat ca veteranii care sufereau de stres post-traumatic prezentau, si ei, o reducere a dimensiunilor creierului.
Un alt studiu, realizat in 2012, a relevat ca stresul in perioada de mijloc a vietii mareste riscul dezvoltarii bolii Alzheimer la femei. Femeile care avusesera episoade repetate de stres si anxietate la varsta mijlocie erau de doua ori mai predispuse la aparitia dementei, comparativ cu cele care suferisera mai putin de stres de-a lungul vietii. Stresul este una dintre cauzele principale ale hipertensiunii arteriale, boala care prezinta numeroase complicatii pentru sanatate, si care nediagnosticata la timp si tratata poate fi fatala, a unor boli de inima, cancerelor, bolilor aparatului digestiv, a depresiilor, oboselii cronice, a sistemului nervos, predispune organismul la viroze, duce la comportament obsesiv sau compulsiv, ticuri nervoase, frustrare, iritabilitate, obezitate, bulimie, anorexie, atacuri de panica, etc.
Sursa: sanatate.bzi.ro