Burger, cartofi prăjiţi şi o băutură light. Un cocktail de multe ori ales pentru a echilibra o mică abatere alimentară. Nimic mai fals, atrage atenţia un studiu publicat în Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Departe de a limita aportul de calorii, băuturile dietetice sunt asociate cu o creştere a consumului de alimente cu valoare nutritivă scăzută.
Autorul acestei cercetări, Ruopeng An, a analizat răspunsurile a 22.000 de adulţi americani la un sondaj naţional privind sănătatea şi alimentaţia. Fiecare participant a indicat pe un chestionar ce a consumat în ultimele două zile. Datorită acestor adnotări, cercetătorul a putut să distingă cinci tipuri de băuturi preferate: cafea, ceai, alcool, băuturi cu zahăr (sucuri acidulate, sucuri de fructe …), precum şi echivalentele lor dietetice. El a recenzat apoi diferitele produse alimentare care nu sunt necesare pentru funcţionarea organismului, bogate în energie, dar cu un profil nutriţional slab (biscuiţi, îngheţată, ciocolata, chipsuri etc), relatează pourquoidocteur.fr.
Peste 90% din americani consumă în fiecare zi alimente care nu sunt necesare pentru organismul uman. În medie, 482 de calorii provin de la astfel de produse. Dar şi diferitele băuturi consumate aduc energie corpului uman, dintre care băuturile îndulcite şi alcoolul au cel mai mare aport caloric.
Cafeaua este băutura preferată de respondenţi (53%), înaintea băuturilor răcoritoare (43%), a ceaiului (26%), alcoolului (26%) şi băuturilor dietetice (21%). Iar patru din 10 americani combină mai multe dintre aceste categorii pe parcursul unei zile obişnuite.
Băuturile cele mai populare sunt şi cele care se asociază cu un consum crescut de calorii „solide”. Într-adevăr, oamenii care preferă băuturile dietetice şi cafeaua sunt cei care mănâncă mai multe alimente care nu sunt necesare. Dar profilurile variază în funcţie de caracteristicile socio-economice.
Cele două grupuri etnice care consumă cele mai multe calorii nu beau în acelaşi fel: afro-americanii preferă cafeaua şi băuturile light, în timp ce hispanicii sunt înclinaţi mai mult spre alcool.
Se observă, de asemenea, comportamente radical diferite în funcţie de nivelul veniturilor: cei mai avuţi mănâncă prea mult când consumă băuturi light sau alcool. Cei mai săraci fac acest lucru când consumă cafea sau băuturi dulci. Cu toate acestea, un numitor comun iese în evidenţă: cei care beau cafea sau sucuri dulci au un profil nutriţional scăzut.
Trei ipoteze explică această legătură între băuturile consumate şi alimentaţie. „Este posibil ca oamenii care optează pentru băuturi dietetice să se simtă îndreptăţiţi să mănânce mai mult, astfel încât obişnuiesc să mai consume în plus o brioşă sau o pungă de chipsuri, explică Ruopeng An. De asemenea, este posibil să se simtă obligaţi să mănânce mai mult din aceste alimente cu densitate calorică mare pentru a-şi potoli foamea. A treia ipoteză abordează problema dintr-un unghi complet diferit: băuturile light sunt alese dintr-un sentiment de vinovăţie. „Poate fi unul sau mai multe din aceste mecanisme”, rezumă Ruopeng An.
Concluzia este clară: trecerea la băuturile dietetice nu-i ajută pe oameni să-şi controleze greutatea dacă nu acordă atenţie cantităţii şi calităţii produselor pe care le consumă. „Dacă oamenii se limitează la a înlocui băuturile dulci cu băuturi dietetice, este puţin probabil ca acest lucru să aibă efectul dorit, pentru că ei îşi vor lua din alimente caloriile ce proveneau din băuturilor abandonate, explică Ruopeng An. Acesta recomandă monitorizarea atentă a aportului caloric din băuturi şi alimente care nu sunt necesare, deoarece acestea adaugă calorii — şi cu siguranţă greutate — corpului.
Sursa: descopera.ro