Sănătate intestinală proasta cauzata de nesomn. Un studiu recent a arătat că o calitate mai bună a somnului are un impact asupra diversității microbiomului.
Calitatea slabă a somnului ar avea un impact negativ asupra sănătății intestinale. Acest lucru a fost demonstrat într-un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Nova Southeaster (NSU). Pentru această cercetare, oamenii de știință au căutat să înțeleagă dacă calitatea somnului poate interfera cu sănătatea microbiomului. Microbiomul se referă la toate organismele vii din corpul nostru, cum ar fi bacteriile, drojdiile și virusurile. De câțiva ani, cercetătorii au fost interesați de diversitatea acestui microbiom și legătura lui cu anumite boli.
Pentru acest studiu, ei au cerut celor 26 de participanți să poarte o brățară de monitorizare a somnului. Aparatul măsoară calitatea somnului și durata acestuia. În special, măsoară ora de culcare, răsăritul soarelui și numărul trezirilor nocturne. În același timp, oamenii de știință au analizat flora intestinală a participanților.
Sănătate intestinală proasta cauzata de nesomn. Un microbiom mai sănătos
Rezultatele acestei cercetări au arătat că o calitate mai bună a somnului a avut un efect pozitiv asupra microbiomului, care a fost mai divers și mai sănătos. O calitate mai bună a somnului duce la o perioadă mai lungă de timp adormită și la un timp total de somn mai lung.
Autorul studiului, Jaime L. Tartar, a declarat: „Din cercetările anterioare, considerăm că o calitate slabă a somnului are, probabil, un efect negativ puternic asupra diversității sănătății intestinale / microbiomului. În schimb, oamenii de știință au observat că lipsa diversității microbiomului a fost asociată cu boli precum Parkinson, dar și cu boli autoimune, depresie și anxietate. Autorii studiului recomandă creșterea bacteriilor bune din flora intestinală prin consumul de alimente bogate în probiotice și prebiotice, cum ar fi iaurt, kefir sau usturoi.
Sursa: bzi.ro