Economia SUA a suferit o contracție cu o rată anuală de 32.9% în perioada aprilie-iunie, cea mai mare contracție de la al Doilea Război Mondial încoace, potrivit datelor prezentate joi de către guvern, relatează HotNews.ro, America fiind una dintre cele mai lovite țări de pandemia de coronavirus.
Recordul privind scăderea economică vine în contextul în care 1,43 de milioane de americani au depus actele pentru șomaj doar săptămâna trecută, ceea ce reprezintă a doua săptămână consecutivă de creștere a numărului de oameni afectați. Este cea mai accentuată scădere trimestrială a PIB din 1945 de când au început să fie măsurate oficial datele economice.
Experții se așteaptă totuși ca cifrele să înregistreze o îmbunătățire substanțială spre sfârșitul anului, însă perspectiva revenirii economice este încețoșată de recenta creștere a numărului de cazuri de infecții cu Covid-19.
Datele privind starea economiei SUA vin și în contextul în care cea mai puternică economie a Europei, Germania, a înregistrat și ea o scădere dramatică, anunțând o contracție de 10.1% pentru aceeași perioada aprilie-iunie.
PIB-ul SUA s-a contractat cu 8.4% în cel mai prost trimestru din anul crizei economice 2008, potrivit Credit Suisse. Recordul precedent privind scăderea economică a fost înregistrat în 1958, cu 10%, în perioada recesiunii din mandatul lui Eisenhower.
Scăderea PIB are loc în condițiile în care motoarele economiei au fost oprite în martie, ca urmare a măsurilor de carantină impuse de lupta împotriva coronaviruslui. Închiderea economiei a dus la cifre record în privința șomajului care aminteau de Marea Depresiune din anii 1930.
Toate statele americane au început să își reia activitatea economică, însă pe fondul unui nou trend ascendent al numărului de cazuri Covid-19, unele state precum California, Florida și Texas au început să revină la măsuri restrictive ce pun presiune pe economie.