În baza solicitărilor Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad cu privire la necesitatea urgentă de achiziționare a unor echipamente medicale destinate pacienților infectați cu coronavirus, Direcția Programe de Dezvoltare din cadrul Consiliului Județean Arad a inițiat demersuri către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației în vederea încheierii unor Acte adiționale cu privire la necesitatea repartizării sumei de 680.000 euro din cadrul proiectelor de investiții aflate în derulare: „Construire Secție Clinică de Boli Infecțioase Adulți, din structura Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad”, la imobilul situat în municipiul Arad, str. Andrenyi Karoly nr. 2-4” și „Cooperare transfrontalieră pentru îmbunătățirea capacității de răspuns și a managementului riscurilor în situații de urgență-CBN ISU” către achiziționarea de urgență a unor echipamente medicale specifice tratării patologiei infecțioase cu coronavirus.
Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației din România a recepționat acest semnal și a semnat, în calitate de Autoritate de Management, primele modificări ale contractelor de finanțare pentru proiectele care vizează sănătatea și managementul riscurilor și al dezastrelor din cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria.
„Acționăm prompt și eficient, căutăm resurse suplimentare pentru a oferi cât mai mult sprijin Spitalului Județean în lupta pentru minimalizarea răspândirii noului coronavirus și tratarea pacienților afectați. Am găsit înțelegere și am transferat aproape 700.000 de euro, fonduri europene destinate unor investiții, pentru a achiziționa echipamente medicale. Acum, prioritatea absolută o reprezintă combaterea COVID-19”, a afirmat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
Astfel, ca urmare a necesității de echipamente medicale și de protecție împotriva COVID -19, Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad a suplimentat achiziția de echipamente cu:
- 25 de aspiratoare mobile de secreții;
- 25 purificatoare de aer;
- 15 cărucioare de urgență;
- 1 aparat de tip vido-laringoscop.
Proiectul își propune îmbunătățirea serviciilor de sănătate și a siguranței pacienților în trei spitale din județele Arad (România) și Csongrád (Ungaria), prin achiziționarea de echipamente medicale, organizarea de ateliere de lucru, dezvoltarea infrastructurii. Unitatea Administrativ–Teritorială Județul Arad, în calitate de beneficiar al proiectului, a revizuit o parte din lista de echipamente prevăzute a fi achiziționate prin proiect, în vederea sprijinirii Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad și a gestionării epidemiei COVID -19.
Totodată, în luna mai 2019, prin Programul Interreg V-A România–Ungaria, a fost demarată implementarea proiectului ROHU 72, „ Cooperare transfrontalieră pentru îmbunătățirea capacității de răspuns și a managementului riscurilor în situații de urgență-CBN ISU”. Din bugetul ce revine Unității Administrativ–Teritoriale Județul Arad de 1,1 milioane euro, s-a aprobat prin act adițional achiziția pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad a peste 160 de piese de aparatură, echipamente sau mobilier:
- 19 paturi pentru ATI;
- 50 injectomate;
- 35 infuzometre;
- 2 ventilatoare portabile;
- 8 monitoare pentru funcții vitale;
- 3 stații de monitorizare centrale;
- 5 monitoare portabile;
- 2 transportoare de pacienți pliabile (clasa-economic);
- 2 transportoare de pacienți pliabile (clasa-premium);
- 5 puls-oxigenometre portabile;
- 2 defibrilatoare;
- 1 set aspirator pentru intubare și aspirație secreții bronhice;
- 1 EKG portabil;
- 25 stative pentru perfuzii;
- 2 dulapuri pentru păstrare medicamente.