La începutul lui 2015, LiveArad.ro a prezentat, în exclusivitate, modul în care Guvernul Ponta a transformat Aradul într-un oraş revoluţionar de rangul doi. Practic, printr-o ordonanţă dată pe sub masă la finele anului 2014, Guvernul a lăsat Aradul fără revoluţionari, după ce în ordonanţa respectivă a fost introdus un nou titlu pentru eroi, respectiv „Luptător cu rol determinant”. Acest titlu urmează să fie acordat celor care „în perioada 14-22 decembrie 1989, au avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei din 1989, şi-au pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, au ocupat şi aparat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, doar în localităţile în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului”.
Cum la Arad nu au murit oameni până la fuga dictatorului, deşi suntem al doilea oraş al revoluţiei după Timişoara, Guvernul Ponta ne-a lăsat, practic, fără revoluţionari, sau „Luptători cu rol determinant”, cum este noua denumire. Imediat după apariţia acestei ordonanţe, reprezentanii revoluţionarilor arădeni au luat poziţie public faţă de nedreptatea care i se face Aradului. La acel moment, revoluţionarii au primit asigurări din partea Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor că totul va fi în regulă, că vor apărea normele metodologice care vor face lumină în acest caz şi că Aradul nu va rămâne fără revoluţionari. Inclusiv secretarul de stat Adrian Sanda i-a asigurat pe revoluţionarii arădeni că nu-şi vor pierde certificatele.
Numai că, luni, au apărut şi mult aşteptatele norme metodologice, care fac lumină definitiv în acest caz. Pe site-ul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor a fost publicată o hotărâre pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987, nr.341/2004, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.1.412/2004. Conform acestui proiect, „sunt determinate localitățile în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, până la fuga dictatorului, după cum urmează: Timișoara, Caransebeș, Sibiu, Cugir, Lugoj, Tîrgu-Mureș, Cluj-Napoca, București“.
După cum se vede, Aradul nu mai apare pe lista oraşelor cu rol determinant în Revoluţiai din decembrie 1989 şi astfel, aşa cum anticipam, nu vom mai avea revoluţionari. Asta deşi, cum am mai spus, suntem al doilea oraş care a ieşit în stradă, în 1989. Iar motivul este de-a dreptul scandalos: n-a murit nicio persoană până în 22 decembrie 1989.
“