Dulceață de căpșuni după rețeta bunicii

by Dana B.

Intotdeauna mi-a placut dulceata de capsuni a bunicii. Avea un gust aparte, usor caramelizat si fructele ramaneau intregi si crocante. Am incercat ani la rand sa combin si sa readuc gustul acela in camara mea. La un moment dat am crezut ca focul cu lemne de sub caldarea din curte facea totul…sau fructele proaspat culese din gradina… Pana intr-o zi cand, neavand prea mult timp la dispozitie, m-am gandit sa pun oala cu fructe in…cuptor. Si…surpriza! Dulceata bunicii era chiar acolo, in bucataria mea! Usor de facut, fara conservanti , delicioasa si plina de amintiri. Cel mai bun lucru este ca de atunci ( si sunt vre-o 8 ani!) toate dulceturile mele se pregatesc singure…Sau aproape singure: visine, zmeura, caise, pere si prune sau gutui.

Mod de preparare

Capsunile le speli sub jet de apa rece , le lasi la scurs si le rupi coditele. Intr-o oala de 10 l asezi un strat de caspuni si unul de zahar. Lasi totul la rece (in camara) 12 ore. Incalzesti cuptorul si lasi focul la maxim ( eu am un aragaz normal , cu gaze naturale) . Intre timp iei cat poti de mult din siropul lasat de fructe ( cca 2 l). Asezi oala in cuptor si lasi sa fiarba la foc mare 1 ora si 30 de minute , apoi reduci focul la minim si mai lasi inca 1 ora si 30 de minute. Intre timp speli borcanele si le lasi sa se usuce. Cand dulceata este fiarta o torni in borcane cu ajutorul unui polonic mic. Ai grija ca este foarte fierbinte, asa incat aseaza lama unui cutit sub borcane, altfel iti vor crapa!

Astupi borcanele si le asezi in culcusul facut dintr-o patura ( dunst uscat), unde le lasi 24 de ore. Etichetezi frumos si le asezi in camara/ pivnita pana la iarna, cand dulceata va fi delicioasa la micul dejun, cu clatite, in prajituri sau cu iaurt. Eu mai mananc si goala, direct din borcan, dar sa nu ma spuneti la nimeni!

 

Sursa: culinar.ro

Facebook Comments