Modificările de ordin climatic din ultima perioadă (temperaturi ridicate, valurile de căldură ce urmează ploilor abundente), dar și intensificarea circulației de călători și mărfuri reprezintă factori favorizanți pentru apariția epidemiilor. Ca urmare, este importantă informarea cu privire la virusul West Nile, care se transmite prin înțepătura de țânțar, fiind un potențial factor declanșator al unor afecțiuni serioase (meningite, encefalite, meningoencefalite). Perioada de risc este considerată a fi între 6 iunie şi 30 octombrie 2022.
Țânțarii transmit agenți patogeni care produc îmbolnăviri la om și la animale, iar bolile cele mai răspândite sunt arbovirozele, dintre acestea făcând parte și infecția cu virusul West Nile. Aceasta are manifestări subclinice, iar când sunt tipice, spectrul clinic și severitatea pot fi foarte variate. Majoritatea oamenilor infectați cu acest virus nu prezintă nici un fel de manifestări. De regulă, dacă sunt simptome, acestea apar după 3-15 zile de la contactarea virusului (înțepătura țânțarului) și printre ele se numără febra, durerile de cap și de corp, greața sau erupțiile cutanate. Un procent mic de aproximativ 1 din 150 de persoane infectate dezvoltă simptome severe de boală, precum febră ridicată, dezorientare sau convulsii. În cazul simptomelor severe se recomandă prezentarea de urgență la medic.
Este important de menționat ca nu există un tratament specific al acestei boli şi nici un vaccin care să prevină, motiv pentru care împiedicarea înmulțirii țânțarilor şi evitarea înţepăturilor acestora fiind principalele măsuri de prevenire a îmbolnăvirii.
Țânțarii adulți zboară în preajma locuințelor, mai ales dimineața devreme sau in amurg, căutând posibilitatea de a se hrăni cu sânge. Pentru a evita înțepăturile de țânțar, este recomandat purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, atunci când ieșim din locuințe seara, utilizarea de substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor comercializate în farmacii (DEET, icaridin/picardin, IR 3535), pe care să le aplicăm, conform instrucțiunilor de pe etichetă, pe părțile descoperite ale corpului, dar și a substanțelor insecticide în locuință sau in jurul locuinței, folosirea plaselor de protecție la ferestre și uși pentru a împiedica pătrunderea țânțarilor în casă, cât și utilizarea în locuință a aerului condiționat.
DSP informează arădenii cu privire la virusul West Nile
Facebook Comments