Având în vedere evoluţia meteorologică şi hidrologică şi posibilitatea de a se produce inundaţii, Direcţia de Sănătate Publică Arad informează populaţia judeţului Arad cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru prevenirea îmbolnăvirilor transmise prin apă:
- să nu bea apa direct din fântâni ci să consume apă îmbuteliată ;
- să utilizeze apă fiartă şi răcită pentru spălarea legumelor/fructelor care se pot consuma crude;
- să consume doar alimente ambalate sau bine preparate termic;
- să păstreze alimentele în condiţii igienice;
- să nu atingă animalele moarte şi să avertizeze autorităţile, în vederea evacuării acestora;
- să evite expunerea prelungită la frig/umezeală;
- să respecte igiena individuală;
- să se prezinte la cel mai apropiat medic/centru de permanenţă/spital la primele semne de boală digestivă.
Asanarea şi dezinfecţia fântânilor – publice sau private– trebuie executată conform Ord. MS 119/2014, art. 27. Practic, dezinfecţia fantânii se face cu substanţe clorigene (clorura de var, hipoclorit de sodiu, cloramina) iar modul de utilizare este cel recomandat de producătorul dezinfectantului (Aviz BIO, fişa tehnică sau pur şi simplu urmând instrucţiunile de utilizare de pe etichetă).
Se efectueaza urmatorii pasi: 1. Desecarea fantanii ( evacuarea apei); 2. Se lasă să se umple din nou cu apă fânâna şi se determină volumul de apa care trebuie dezinfectat; 3. Prepararea solutiei clorigene; 4. Realizarea dezinfecţiei propriu- zise; 5. Se lasă minim 24 de ore apa în contact cu dezinfectantul după care se evacuează conţinutul. 6. Controlul calităţii apei prin examinări de laborator .