Iata 12 astfel de reguli:
1. Îti trebuie – fa sigur.
De fiecare data cand în discutie apare expresia „trebuie” – merita sa te întrebi: „Oare cui îi trebuie cu adevarat?” Manipulatorii nu-ti spun ca de fapt ei au nevoie de asta.
2. Nu pormite. Daca ai promis – realizeaza.
Manipulatorii intentionat te vor forta sa faci promisiuni, apoi te vor învinui ca nu te tii de ele. Pur si simplu nu promite ceea ce nu poti sa faci.
3. Nu cere – nu te implica.
Deseori, intentionand sa facem un bine, facem mai rau. Daca simti ca cineva are nevoie de ajutor, vezi în primul rand daca accepta ajutorul tau.
4. Nu refuza o rugaminte.
Orice rugaminte presupune si o multumire. Ajuta, dar nu uita sa ceri si tu ceva. Manipulatorii de obicei uita de a doua parte.
5. Traieste cu prezentul.
Aceasta regula va distruge intentia manipulatorilor sa te acuze de trecutul tau, sa te compare cu ceea ce ai fost atunci. „Înainte nu erai asa” – îti vor spune ei. Traieste prezentul si nu te agata de trecut.
6. Nu te atasa.
Cat de puternic ar trebui sa fie un atasament, ca acesta sa nu ameninte pacea sufleteasca? Important e sa stii: cu ajutorul acestei legaturi emotionale este usor sa fii santajata.
7. Nu-ti pune scopuri.
Probabil suna straniu, întrucat toata lumea trebuie sa aiba cel putin un scop. Treaba e cum îti stabilesti acest scop. Daca o faci incorect, dupa realizarea scopului te vei simti goala pe interior. Te vei întreba „Ce mai urmeaza?”
8. Nu deranja.
Pur si simplu e o expresie geniala. O poti folosi de fiecare data cand simti ca cineva încearca sa se foloseasca de tine.
9. Natura nu are timp urat.
Un sens mai folosofic. E simplu: trebuie sa înveti sa folosesti orice posibilitate, inclusiv insuccesele tale.
10. Nu critica, nu condamna.
Uneori îti este greu sa te abtii sa critici pe cineva. Dar nimeni nu are nevoie de o critica distructiva, mai ales atunci cand nu cunosti omul.
11. Nu transmite înformatia, fara sa o experimentezi.
Daca nu ai verificat acea informatie, nu o transmite mai departe. Altfel doar vei deveni o barfitoare.
12. Mereu si oriunde cere permisiunea.
E vorba de eticheta. Te va salva de la eforturi în plus, dar si-ti va oferi o imagine buna fata de ceilalti.