Dr. Adrian Wiener, fost manager și director medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, scoate în evidență câteva dintre problemele majore, determinate de o eventuală mutare a maternității arădene, în noua cladire a secției TBC din Grădiște.
Suntem într-un război al declarațiilor în care nu se ține cont deloc de interesul pacientului, având în vedere că o astfel de decizie ar putea duce la blocarea desfășurării actului medical.
În ceea ce privește mutarea unei părți a maternității din actuala locație în noua clădire destinată ca proiect secțiilor de Pneumoftiziologie aduc câteva precizări:
În primul rând personalul trebuie suplimentat pentru a putea deservi pacientele în două locații diferite. Trebuie suplimentată linia de gardă la medicii de terapie intensivă, precum și la specialiștii de Obstetrică-Ginecologie. Acest lucru – permanența pe linia de gardă – se realizează foarte greu și în prezent, într-o singură locație, nemaivorbind de costurile suplimentare de personal care nu sunt de neglijat. Deasemenea trebuie suplimentat numărul de asistente medicale, infirmiere, brancardieri, personal auxiliar.
Această mutare presupune despărțirea unei specialități, Obstetrică –Ginecologie, în două, astfel medicii și asistentele medicale deprofesionalizându-se. O parte vor asista doar nașteri și vor efectua cezariene, iar cealaltă parte se va ocupa doar de Ginecologie. Este o divizare a unei specialități integrate și trebuie ținut cont și de faptul că în maternitate sunt instruiți studenți și medici rezidenți care vor avea parte de o pregătire disjunsă artificial.
De asemenea trebuie creat încă un compartiment de Terapie Intensivă destinat pacientelor din noua locație, deservit permanent de cadre medicale – medici și asistente. Acest lucru este realizat cu mare dificultate chiar și în actuala locație, fiind îndeobște cunoscut faptul ca medicii de terapie intensivă, mai ales cei dispuși să își practice specialitatea într-o nișă profesională – doar paciente gravide sau doar ginecopate – sunt forte greu de găsit și angajat.
Totodată sunt de părere că reamenajarea și extinderea locației noi, din Grădiște, astfel încât să preia structura indivizibilă Obstetrică (normală șipatologică) – Neonatologie (cu compartimentul de Terapie Intensivă neonatală)– Terapie Intensivă adulți, Bloc Operator, Săli de Naștere, Unitate de Transfuzie Sangvină, Laborator de Analize, Radiologie, Anatomie Patologică – cu circuitele corespunzătoare fiecăreia, presupune costuri similar unei noi construcții, proiectată adecvat și responsabil. Structurile medicale enumerate mai sus trebuie să se regăsească în aceeași locație cu funcționalitate și interdependență optimă (fapt stipulate dealtfel explicit in ordinal MS 910/2002).
Nu trebuie neglijat nici faptul că accesibilitatea la o unitate de urgență, cum este Maternitatea, nu este adecvată în locația din Grădiște.
Sub nici o formă nu trebuie “decupat” conjunctural numărul de paturi pentru a încăpea într-un spațiu proiectat pentru o cu totul altă destinație, secțiile de Obstetrică având depășiri constante de cazuri față de contractul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.
În opinia mea soluția naturală este decuplarea Maternității de Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad (prin decizia Ministerului Sănătății), aceasta putând funcționa chiar mai bine (ca și contract cu CJAS) independent și preluarea Maternității de către Primărie (care are un buget dublu față de al Consiliului Județean) ca Ordonator de Credite, pasul următor fiind construirea unei noi maternități pe un teren pus la dispoziție sau achiziționat de Primărie. În nici un caz Maternitatea nu trebuie divizată ca și practică medicală sau bază de instruire.
În concluzie, tinând cont de toate cele de mai sus, actuala “bătălie” a declarațiilor nu este decât policianism ieftin și iresponsabil, reafirmarea faptului că interesul public continua să fie doar un parametru intr-o ecuație a cărei miză este puterea și influența.