Vaccinul gripal va fi disponibil începând cu data de 15 septembrie, urmând a fi utilizate un milion de doze pentru imunizare gratuită în cadrul campaniei derulate de Ministerul Sănătăţii. Sorina Pintea a spus că au fost luate toate măsurile pentru a evita întârzierile imunizării.
„În acest an, 1 milion de doze de vaccin gripal vor fi utilizate pentru imunizarea populaţiei la risc în cadrul campaniei gratuite de vaccinare antigripală a Ministerului Sănătăţii. În baza unui Acord-Cadru, Ministerul Sănătăţii a semnat contractul subsecvent pentru achiziţionarea dozelor de vaccin gripal şi a stabilit calendarul de livrare în teritoriu. Valoarea cu TVA a contractului este de 11.205.200 lei. Conform contractului încheiat cu câştigătorul licitaţiei, livrarea se face de către furnizor la direcţiile de sănătatea publică, începând cu data de 15 septembrie 2018”, arată Ministerul Sănătăţii, printr-un comunicat de presă.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a precizat că acordul-cadru la permite instituţiei să asigure aprovizionarea la timp cu vaccinuri.
“Am luat toate măsurile astfel încât anul acesta să nu mai avem întârzieri în asigurarea vaccinului gripal. Achiziţia se realizează în baza unui Acord – Cadru încheiat pe o perioadă de 2 ani şi astfel reuşim să asigurăm aprovizionarea la timp şi să demarăm campania de vaccinare în beneficiul celor care au nevoie de acest tip de prevenţie”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.
Ministerul Sănătăţii mai arată că va fi derulată o campanie de vaccinare gratuită în cadrul cabinetelor medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi, iar beneficiarii sunt persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, mai precis personalul medical, persoane cu vârsta peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.
„Odată cu venirea toamnei, specialiştii recomandă populatiei să respecte cu stricteţe regulile de igienă personală necesare pentru evitarea îmbolnăvirii. Spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă”, mai arată Ministerul.
Sursa: mediafax.ro