DOVLEACUL REDUCE RISCUL APARIŢIEI BOLILOR CARDIOVASCULARE

by Cristian Dobre

Dovleacul te scapa de insomnie, imbunatateste memoria si dimunueaza oboseala. Compus din 95% apa, acesta are o putere calorica scazuta, ca si tomatele, contine 15-20 kcal la suta de grame. Indicele glicemic este de asemenea scazut, astfel incat poate fi consumat chiar si de persoanele care sufera de diabet. Medicul George Sireteanu spune pentru Gandul ce alte beneficii mai poate avea dovleacul pentru organism.

1. Reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si scade hipertensiunea-continutul crescut in potasiu este foarte important pentru sanatatea aparatului cardiovascular, mai ales pentru efectul vasodilatator. Prin cresterea diametrului vaselor sanguine, potasiul continut de dovleac scade de asemenea riscul de accident vascular cerebral, dar si al bolilor de inima.

2. Lupta impotriva „colesterolului rau”- datorita activitatii antioxidante si a faptului ca intarzie procesul de oxidare a colesterolului, ce sta la baza aparitiei aterosclerozei, factori care predispun la aparitia bolilor cardiovasculare.

3. imbunatateste acuitatea vizuala – datorita continutului crescut in luteina si zeaxantina, principalii caroteni prezenti la nivelul cristalinului si a retinei, dovleacul poate juca un rol important in preventia degenerescentei maculare legata de varsta (scaderea acuitatii vizuale odata cu inaintarea in varsta).

4. Te ajuta sa obtii o piele catifelata-prin cantitatea ridicata de provitamina A, 200 g de dovleac acopera intregul necesar de vitamina A dintr-o zi.

5. Favorizeaza tranzitul intestinal – fibrele alimentare pe care le contine asigura o digestie sanatoasa. Manitolul continut de dovleac confera proprietati laxative.

6. Sursa importanta de minerale esentiale precum fosfor, magneziu, potasiu si fier, dovleacul previne astfel fragilitate osoasa, dentara si aparitia anemiei.

7. Bogat in vitaminele B2, B5 ( acid pantothenic), C si E – vitamine esentiale pentru functionarea corespunzatoarea si dezvoltarea celulara. Dovleacul are o puternica activitate antioxidanta (vitamina E), lupta impotriva infectiilor (vitamina C), mentine echilibrul hormonal si elibereaza stresul (vitamina B5).

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments