Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, marţi, că dosarul Revoluţiei va fi finalizat în cursul anului viitor, precizând că discuţia cu preşedintele Klaus Iohannis a avut loc în contextul în care Asociaţia 21 Decembrie a fost în audienţă atât la Parchet cât şi la preşedinţie.
„Este adevărat că dosarul Revoluţiei este din păcate întârziat, însă el reprezintă, ca şi alte dosare vechi, priorităţi ale actualului mandat. În continuare avem un plan de anchetă foarte clar, un grafic de acte de urmărire penală cu termene pe care le-am stabilit în aşa fel încât să putem instrumenta într-un termen absolut rezonabil de acum încolo. Ne-am fixat ca dosarul Mineriadei să ajungem cu el la finalizare spre sfârşitul acestui an, ceea ce înseamnă un efort mare din partea colegilor procurori militari.
Dosarul Revoluţiei este instrumentat în continuare şi în cursul anului următor ne vom apropia de finalizarea acestui dosar. Nu sunt dosare imposibil de soluţionat. Termenele sunt fixate de procurorii care lucrează în cauze, ei îşi evaluează actele pe care le mai au de făcut, le discută cu procurorul ierahic, îşi apreciază singuri nevoia de resurse şi de timp. Nu alte autorităţi ale statului român, dar am înţeles mesajul public al preşedintelui, nu doar al preşedintelui, societatea civilă, publicul aşteaptă proporul român să se clarifice aceste dosare. Noi avem o responsabilitate pentru a da soluţia în ele”, a declarat, marţi, Augustin Lazăr.
Referitor la solicitarea preşedintelui de soluţionare a anumitor dosare, Lazăr a precizat că discuţia cu şeful statului a avut loc în contextul în care Asociaţia 21 Decembrie a fost în audienţă atât la Parchetul General cât şi la preşedinţie.
„A fost contextul în care Asociaţia 21 Decembrie a fost în audienţă atât la Parchetul General cât şi la preşedinţie pentru a se interesa de stadiul urmăririi penale în dosarele cunoscute ca istorice. În acest context, eu am dat asigurări că dosarele respective se instrumentează, exista toate resursele pentru a fi instrumentate în termenele stabilite, că există voinţă pentru instrumentare temeinică. S-a discutat şi despre faptul că există dosare care sunt în atenţia opiniei publice care trebuiesc instrumentate cu celeritate pentru a clarifica în faţa opiniei publice diverse acuze care sunt formulate public. A existat un mesaj al preşedintelui, să se intrumenteze dosarele pe care opinia publică le aşteaptă spre clarificare, ceea ce noi vom face”, a declarat, marţi dimineaţă, procurorul general al României, Augustin Lazăr.
Întrebat dacă este prieten cu tatăl Laurei Codruţa Kovesi, Augustin Lazăr a răspuns că îl cunoaşte.
„Dacă dumneavoastră veţi urmări, veţi vedea că dumnealui aparţine unei generaţii de distinşi procurori care sunt la pensie acum, vra să zică cu vreo zece ani mai matură decât generaţia mea. Dumnealui locuieşte
într-o altă localitate, în care eu mergeam doar ocazional. Ne-am cunoscut, îl apreciez că profesionist al ministerului public, dar de unde până unde o prieteni?! Fiindcă lucrurile astea trebuie să aibă un temei. Am avut relaţii bune atât cu domnia sa cât şi cu alţi procurori care au lucrat cu mine. Domnia sa lucra la un parchet local, eu la Parcetul Curţii de Apel Alba Iulia”, a precizat procurorul general al României.
Şeful statului a reluat, vineri, explicaţiile legate de întâlnirea cu Augustin Lazăr. ”Pe mine mă interesează ca toate instituţiile statului să funcţioneze foarte bine”, a subliniat el, arătând că a observat că un lucru ce se poate îmbunătăţi este celeritatea cu care se rezolvă dosare care, în mod ”nefiresc şi contraproductiv”, trenează.
„Pe mine mă interesează ca toate instituţiile statului să funcţioneze foarte bine. Şi atunci am constatat că un lucru, care se poate îmbunătăţii net, dacă vorbim de parchete, este celeritatea cu care se lucrează şi în acest sens a venit solicitarea mea. Ar fi nefiresc şi contraproductiv ca dosare care atrag enorm de mult atenţia publică, şi de asta am dat exemple mai vechi ca să nu se înţeleagă greşit, cum e Dosarul Revoluţiei, dosarul Mineriadei, să rămână atâta timp în atenţia publicului şi să nu avem concluzii de la procurori. Cred ca e foarte uşor de înţeles. Iar atunci când mă exprim într-o chestiune care priveşte România, atunci trebuie să îşi amintească toată lumea că eu nu reprezint doar statul român, eu reprezint şi societatea. Şi dacă societatea românească are pretenţia ca instituţiile să funcţioneze foarte bine şi astfel de chestiuni să fie rezolvate cu celeritate atunci eu mă simt chemat să spun acest lucru. Eu sunt mediator între stat şi societate. Eu nu reprezint nici sistemul judiciar, nu reprezint nici în exclusivitate societatea. Dar interesul meu este ca lucrurile să funcţioneze atât de bine încât şi unii şi alţii să fie mulţumiţi de rezultate”, a explicat preşedintele.
Sursa: gandul.info