Dosarele medicale ale copiilor care sunt în acest moment în centre de plasament vor fi verificate de Inspecția Socială și Corpul de control al ANPDCA, a declarat ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, miercuri, într-un briefing la Palatul Victoria.
„Am vorbit (…) astăzi, în timpul ședinței de Guvern, cu colegul meu Vlad Voiculescu (ministrul Sănătății — n.r.), aștept și din partea sa o reacție și ne vom coordona. (…) Noi avem un mandat limitat de coordonator funcțional al asistenței sociale în acest moment, (…) DGASPC-urile sunt în subordinea autorităților locale. Vom întări inspecția locală și lucrăm la lucrul acesta și în a doua jumătate a anului veți vedea niște măsuri concrete. Standardele activităților, lucrul ăsta (…) încercăm să-l ridicăm pentru a putea avea niște servicii într-adevăr de calitate. Și ceea ce vrem să facem este să verificăm toate dosarele medicale ale copiilor care sunt în acest moment în centre de plasament, inclusiv adăugarea unei teme specifice de control, Inspecție Socială, plus Corpul de control al ANPDCA, care să aibă scop verificarea respectării procedurilor în centre și inclusiv a medicației care a fost oferită”, a spus Dragoș Pîslaru, răspunzând unei întrebări referitoare la faptul că, potrivit ‘Gazetei Sporturilor’, 30% dintre copiii din centrele de plasament primesc medicație psihiatrică.
Ministrul Muncii a mai spus că prima misiune a Inspecției Sociale și a Corpului de control al ANPDCA va fi la Brașov, de unde a început investigația jurnalistică în acest caz.
„Ani de zile, presa, Centrul de Resurse Juridice, alte ONG-uri au semnalat aceste abuzuri care au loc în sistemul de protecție și în centrele de recuperare pentru persoanele cu dizabilități. Această criză a sistemului devoalată de presă (…) indică un eșec și erorile a peste 18 ani de descentralizare al sistemului de asistență socială și de protecție a copilului. Noi, la Ministerul Muncii, dezavuăm clar și ferm aceste practici expuse de ”Gazeta Sporturilor” și reafirmăm că unul din drepturile fundamentale ale copilului este acela la sănătate”, a adăugat Pîslaru.
Acesta a precizat că sunt avute în vedere și măsuri de sprijin din partea ONG-urilor și de atragere a psihologilor în sistemul de protecție socială.
„Ca și măsuri de sprijin, (…) vrem să încurajăm parteneriatul cu ONG-urile și să încurajăm voluntariatul, inclusiv alternative de atragere a psihologilor în sistemul de protecție socială, pentru că nu este normal să aduci la medicație psihiatrică fără să ai o asistență psihologică adecvată mai ales la vârste fragede”, a mai spus Pîslaru.
Sursa: agerpres.ro