Potrivit Financial Times, Polonia, Ungaria şi Slovacia, ar putea primi fonduri europene reduse în următorul ciclu de finanțare, zeci de miliarde de euro ar putea fi redirecționați dinspre Europa Centrală și de Est spre vestul continentului, ca urmare a unei schimbări radicale a criteriilor după care sunt acordați banii. PNL Arad, prin Dorin Stanca apreciază că aceasta perspectivă ar trebui să ne conducă la o analiză serioasă a accesării fondurilor europene.
Guvernul are performanţe foarte slabe la absorbţia fondurilor structurale, în ianuarie şi februarie 2018 România a atras de la UE doar 39 de milioane de euro fonduri structurale şi de coeziune, iar în luna martie România a luat de la UE fonduri structurale de doar 4 milioane de euro. Astfel, rata de absorbţie a ajuns în primele trei luni din an la 43 de milioane de euro, însemnând 0,2% din totalul alocărilor de 22,6 miliarde de lei fonduri struc¬turale pentru exerciţiul financiar 2014 – 2020. În plus, există pericolul dezangajării în acest an a 1,5 miliarde de euro, deoarece banii nu sunt cheltuiţi la timp. În exerciţiul financiar 2007- 2014, România a pierdut prin dezangajare 1,6 mld. euro, adică peste 8% din întreaga sumă pusă la dispoziţie de UE.
Avem o imaginea dezastrului în atragerea fondurilor europene, care nu poate fi acoperit prin declaraţii politice. Din totalul de fonduri europene care nu au fost absorbite la nivelul tuturor celor 28 de state membre, României îi revine mai bine de o treime.
“Vă rog să vă gândiţi ce se putea face cu aceşti bani: 160 de kilometri de autostradă, 18 spitale cu un total de 8.300 paturi , 55.500 apartamente în blocuri de locuinţe sau 145.000 locuri în cămine studenţeşti. Iată la ce am renunţat datorită incapacităţii dovedite în a cheltui banii ce ni s-au alocat . Cam aceleaşi investiţii le putem pierde din cauza pericolului de dezangajare în acest an!
Riscăm să pierdem din nou miliarde de euro din fondurile europene alocate României dacă autorităţile nu dau dovadă de mai mult interes şi nu fac mai mult pentru a absorbi aceşti bani atât de necesari pentru dezvoltarea economică. În plus este îngrijorătoare pentru Arad şi alte comunităţi mai dezvoltate din România perspectiva guvernanților asupra utilizării fondurilor europene care, potrivit acestora, ar trebui sa fie „reducerea decalajelor regionale”. Programul Operaţional Regional 2014–2020 își propune ca obiectiv general creșterea competitivității economice și îmbunătăţirea condițiilor de viață ale comunităților locale și regionale. Afirm lucrul acesta în deplină cunoştinţă de cauză, ca unul care în perioada 2015- 2016 am facut parte din Comitetul de Monitorizare al POR.
Sublinierea în actualul ciclu de finanțare a obiectivelor propuse pentru ciclul trecut arată incompetenţa Guvernului şi tendinţa de a dirija finanţările spre fiefurile electorale ale PSD, înspre zonele nedezvoltate economic. Aceasta abordare, în termenii pomenilor electorale pentru anumite categorii sociale şi pentru anumite regiuni este extrem de distructivă pentru dezvoltarea economică şi nu va duce la creşterea competitivității economice. Avem nevoie de un Guvern responsabil, cu o viziune de dezvoltare prin susținerea investițiilor, care poate asigura o creștere economică pe termen lung” a declarat liberalul Dorin Stanca .