Dorin Stanca apreciază că mediul de afaceri trebuie sprijinit prin formarea unor incubatoare de afaceri, dar și a unor acceleratoare de afaceri.
„Acestea ar avea rolul să sprijine efectiv o serie de afaceri când se confruntă cu o serie de probleme. De curând a avut loc cea de a treia ediţie a Barometrului Start-up-urilor din România. Practic, pot spune că s-a luat pulsul unei părți a mediului de afaceri românesc. S-au analizat răspunsurile a aproape 300 de antreprenori privind accesul la finanţare, zona de reglementare şi impozitare, educaţie şi formare, cultură antreprenorială şi sprijin coordonat. Din totalul numărului de respondenţi, 82% conduc afaceri cu o vechime mai mică de trei ani şi 92% au declarat că sunt fondatori/ acţionari în cadrul companiei.
Cele mai multe startup-uri sunt localizate în mediul urban şi activează în IT&C, comerţ cu amănuntul, servicii pentru afaceri, media şi publicitate, industria alimentară, educaţie şi altele, iar două treimi dintre ei au vârsta cuprinsă între 22-35 de ani. Un procent important dintre respondenți au spus că impredictibilitatea fiscală şi situaţia politică actuală se clasează pe a doua poziţie în topul celor mai importante obstacole pentru cei care vor să înceapă şi să dezvolte o afacere în România. Iar potrivit statisticilor cei mai mulți dintre ei muncesc pe brânci pentru afacerea lor, dedicând în medie aproape 10 ore pe zi, pentru un venit mediu personal mai mic de 1000 de euro pe lună, mai exact 917 euro. Și, aș mai da o cifră semnificativă: patru din cinci antreprenori au declarat că fondurile proprii reprezintă principala sursă de finanțare a afacerii lor. Iar asta spune foarte mult despre felul în care este sprijinit, în mod real investitorul român“,afirmă Dorin Stanca, vicepreședintele Organizației Municipale a PNL Arad.