„De peste două decenii activez în mediul privat și am experiența necesară izvorâtă din practică, pentru a ști ce este de făcut în acest domeniu. La acest moment, datele oficiale arată că circa 95% din companiile active în România fac parte din categoria I.M.M. –urilor. Este evident că aceste firme generează cel mai mare număr de noi locuri de muncă. Toate acestea se fac și cu un cost de capital mai scăzut. Prin absorbția rapidă a forței de muncă, I.M.M. –urile acţionează și ca un amortizor al fluctuaţiilor de pe piaţa muncii. Ele constituie cea mai importantă alternativă pentru combaterea şomajului. Pe de altă parte, având, în general, o structură de personal redusă, lanțul decizional este foarte scurt, iar asta înseamnă o adaptare și o receptivitate sporite față de nevoile pieței.
De asemenea, prin flexibilitatea lor specifică, prin capacitatea de inovare și viteza mare de reacţie, IMM-urile tind să devină singurele întreprinderi compatibile cu un mediu tot mai dinamic şi complex. Cu toate acestea ele cuprind doar o treime din numărul locurilor de muncă existente în acest moment şi contribuie cu un sfert din valoarea adăugată din economia naţională. O altă problemă a acestor tipuri de companii este și aceea că înregistrează un grad mediu de îndatorare de aproape 81% la finalul anului 2018, comparativ cu firmele mari, care au raportat o îndatorare de aproape 55%. În ultimul timp se observă și o fluctuație destul de mare de personal în acest tip de companii. Desigur, excludem din discuție situațiile normale de plecări- veniri naturale.
Explicația nu este decât una singură: suprafiscalizarea muncii. De aceea, pentru a încuraja acest sector al economiei, este absolută nevoie de profesioniști, de o guvernare responsabilă, care să fie capabilă să simtă pulsul economiei actuale. Și, mai mult decât atât, să promoveze un cadru legislativ și măsuri fiscale care să sprijine în mod real acest sector foarte important al economiei”, punctează Dorin Stanca, vicepreședintele organizației municipale a PNL Arad.