Una dintre cele mai discrete personalități din lumea modei românești, Doina Levintza, are și una dintre cele mai impresionante povești de viață. Puțină lume știe că businessul ei a înflorit într-un moment de durere extremă: după moartea primului ei soț, la cutremurul din ʼ77, Levintza s-a cufundat în muncă, dedicându-se 100% creației vestimentare.
Doina Levinza este unul dintre numele grele ale showbiz-ului românesc. Scenograf și creator de costume, ea are un stil cu totul aparte, inimitabil.Astăzi în vârstă de 78 de ani, Doina Levinza, care este foarte discretă în ceea ce privește viața sa privată, are o poveste de viață impresionantă și pe alocuri extrem de dureroasă.
Secretele Doinei Levinza. N-a mai trecut pragul TVR-ului mai bine de un deceniu după moartea soțului
Doina Levinza a fost căsătorită cu unul dintre cei mai mari și mai talentați regizori de televiziune, Alexandru Bocăneț, care a scris istorie în ceea ce privește show-urile de divertisment din România. Acesta a pierit în seismul din 1977, iar de atunci vedeta nu a mai trecut pragul Televiziunii Naționale ani de zile.
Cei doi au fost căsătoriți timp de 7 ani, din anul 1970 până în fatidicul an 1977, atunci când regizorul a pierit în devastatorul cutremur care a lovit România. Alexandru Bocăneț se afla în vizită la actorul Toma Caragiu. Ieșeau din apartamentul actorului în momentul în care scările blocului s-au prăbușit. Au pierit amândoi. Alexandru Bocăneț avea doar 33 de ani.
„N-am să știu niciodată. A fost cumplit”
Doina Levinza își amintea, într-o emisiune realizată de Eugenia Vodă la TVR, despre cum l-a cunoscut pe Alexandru Bocăneț, dar și despre acea teribilă zi de 4 martie 1977 care l-a luat pe bărbatul iubit de lângă ea.
„Într-o zi a venit la mine să mă întrebe dacă vreau să fac scenografia la o emisiune muzicală. I-am spus că nu prea fac emisiuni muzicale, dar că o să încerc. Eu eram deja cunoscută, el nu era. Venise de la radio. A fost întotdeauna un băiat ținut foarte tare în casă, de mamă. Era singur la părinți și afișa o stare de timiditate și de om cu care nu puteai foarte rapid să te împrietenești. Ascultam muzică foarte tare. Aproape că în ultimii ani nu mai auzea bine, pentru că la montaj își punea muzica foarte tare, ca să poată tăia pe fraza muzicală… Din păcate, n-a mai apucat să facă televiziune color. Avea 25-26 de ani când ne-am cunoscut. Eu eram cu 3-4 ani mai mare ca el”, declara Doina Levinza.
Despre ziua devastatorului cutremur, renumita creatoarea spunea:
„Nu era în programul lui să ajungă la Toma Caragiu. A fost o deturnare… N-am să știu niciodată. A fost ceva cumplit”.
„S-a rupt ceva în mine”
După seism, Doina Levinza n-a mai intrat în TVR, acolo unde lucrase ani de zile alături de soțul ei.
„N-am mai intrat de atunci în televiziune, până după Revoluție. S-a rupt ceva în mine. Nu mai puteam să văd nici televiziune, nici oameni, pe nimeni… După cutremur, o prietenă m-a ajutat. M-a lăsat să dorm la ea în atelier, pentru că nu mai puteam să dorm în casă, și mi-a spus că trebuie să mă apuc să fac ceva. Și m-am apucat să fac bluze pentru Fondul Plastic”, explica reputata creatoare.
În prezent, Doina Levinza este căsătorită cu designerul de accesorii Dan Coma.
Doar ținute alb-negru și aceeași coafură
Doina Levinza nu are cum să treacă neobservată, în ciuda faptului că ținutele sale sunt alb-negru. Deși este creatoarea unor costume de scenă incredibile, în viața de zi cu zi stilul ei este total diferit. Simplu, dar pe care îl pune în evidență cu atitudinea pe care o are.
Fidelă stilului ei, creatorea de modă nu și-a schimbat niciodată nici coafura. Poarta părul mereu tuns și aranjat la fel: până la umeri, cu breton.
„Mi-am creat așa, un stil lejer și foarte practiv. Am 30 de cămăși albe și patru pulovere negre și am rezolvat rapid totul”, explica vedeta.
Doina Levinza are și regrete. „Tot timpul a fost o cursă. Dacă e ceva ce îmi reproșez e că n-am știut să mă opresc, să mă relaxez, să mă adun, să fac niște pauze mai mari ca să pot să mă reîncarc”.
Doina Levinza, pe scurt
I-a plăcut sculptura, a cochetat cu ideea de a fi teatrolog și a studiat arhitectura. Până la urmă le-a îmbinat pe toate, devenind pictor scenograf, iar mai târziu s-a lansat cu succes și în modă. Expune pentru prima oară la Paris, în 1984, urmând prezentări ale creațiilor sale originale și la Monte Carlo.
Au urmat peste 100 de prezentări ale brandului Levintza la Montecarlo, din nou la Paris, apoi Washington, New York, Londra, Praga, Geneva, Madrid, Japonia, China, Berlin, Bruxelles, Chicago.
În anul 2012, Doina Levinza a fost decorată de ambasadorul Franței la București, Henri Paul, cu ordinul Artelor și Literelor, în grad de Cavaler. În 2005, Principesa Margareta i-a acordat titlul de furnizor oficial al Casei Regale, titlu acordat din nou în 2009 și 2012.
Sursa: libertatea.ro