Invitată de Federaţia Română de Volei în Divizia A1, UVVG Pro Volei Arad – câştigătoare a seriei de vest a ligii secunde – a răspuns afirmativ, deşi nu are încă asigurat bugetul pentru o participare în elită. Fără sponsori şi doar cu speranţa de a fi sprijinită financiar de autorităţile locale mult mai consistent decât în anii trecuţi, gruparea condusă de Radu Sabău nu vrea să scape marea ocazie de a promova în prima divizie. Confirmarea la Federaţie trebuia făcută rapid, data limită acordată fiind 4 iunie. Aşadar, putem spune că Aradul revine în elita voleiului masculin românesc după jumătate de secol! După FCC Baschet Arad (baschet feminin), AMEFA (polo) şi Piroş Security (fotbal feminin), sportul de echipă arădean adaugă încă o formaţie în elita naţională. Sperăm ca şi administraţia locală să pulseze cu momentul fast al voleibaliştilor şi să le dea o mână de ajutor, nu un brânci, cum s-a mai întâmplat în trecut cu alte sporturi.
Radu Sabău: „Ne-am câştigat pe teren dreptul de a promova”
“Am confirmat astăzi, prin email, că vrem să participăm în prima ligă, mai ales că noi ne-am câştigat dreptul de a promova pe teren. Am avut tot azi discuţii preliminare la Consiliul Judeţean, fără însă a ni se promite nimic sigur. O să depunem proiecte pentru finanţare atât la ei cât şi la Centrul Municipal de Cultură şi sperăm să fim sprijiniţi. Ar fi păcat să ratăm aceasă şansă mare, de a readuce voleiul arădean în elită, după 50 de ani! Steaua, câştigătoare a seriei de est şi Ştiinţa Bucureşti, a doua clasată în aceeaşi serie, vor şi ele să participe în prima ligă. Federaţia a invitat primele patru echipe din fiecare serie, dar prioritate au, în funcţie de locurile disponibile din prima ligă, cele mai bine clasate din A2. Din ce ştiu eu, ar fi cam patru locuri libere, dar vom afla asta cât de curând ”, ne-a declarat profesorul Radu Sabău, preşedinte al “UVVG” Pro Volei.
Doar speranţe de sprijin financiar din partea autorităţilor
200 de mii de euro este suma solicitată autorităţilor locale de clubul arădean, bani care ar fi suficienţi pentru supravieţuire în prima ligă. “Noi am primit, într-o primă sesiune de la CMCA, 150 de mii de lei, dar doar 50 de mii îi putem folosi la seniori, pentru că restul sunt repartizaţi pentru juniori, respectiv volei pe plajă. Deci, mai avem nevoie de 900 de mii de lei. Trebuie să ştim cât mai repede pe ce bani ne bazăm, pentru că Federaţia ar vrea să înceapă campionatul din august. Încă nu am reluat pregătirile, pentru că nu putem îndeplini normele care se impun de autorităţi, aşteptăm alte etape ale relaxării în ceea ce priveşte sportul. Lotul îl vom forma în funcţie de buget, de echipa de seniori se va pregăti Andrei Laza, care va fi antrenor-jucător, iar juniorii îi las pe mâna lui Marius Mascovits”, mai spune Radu Sabău.
Pe nisipul fierbinte se joacă în luna august
Altfel, sezonul naţional de volei pe plajă nu a fost anulat, el urmând să aibă loc în august: “Am înţeles că vor fi turnee în fiecare săptămână din august, pe categorii de vârstă. Sperăm să se dispute şi turneul de la Arad, al prietenului meu, Ştefan Gog”, conchide Sabău. Aradul s-a obişnuit să aibă în acest sport olimpic campioni şi medaliaţi în fiecare an, cu CS Fan şi Pro Volei în prim-plan. În 2019, Sergiu Gligor şi Andrei Crişan cucereau argintul naţional pentru Pro Volei, iar Cătălin Lelea şi Lucian Bădiceanu au obţinut bronzul pentru CS Fan, în competiţia seniorilor disputată pe nisipul de la Mamaia.