După 15 luni de război, numărul rușilor care susțin invazia în Ucraina a scăzut, dar nu foarte mult. Ceea ce s-a schimbat este natura suportului. Acum un an, rușii se așteptau la o victorie ieftină și rapidă; acum sprijinul lor se bazează pe necesitate și pe frica de înfrângere, scrie antena3.ro.
Potrivit celui mai recent sondaj ExtremeScan, sprijinul pentru război a scăzut cu 13% într-un an — de la 64% în martie și aprilie 2022 la 51% în aprilie 2023. Acest lucru este semnificativ, dar în mod clar nu este suficient pentru a face regimul Putin să tremure.
Russian Field a constatat că doar 27% dintre ruși susțin continuarea escaladării militare, în timp ce 34% doresc discuții de pace. Puțin confuz, 33% sunt în favoarea ambelor opțiuni în același timp. Tendințele sunt suficient de clare – sprijinul pentru război este pe un trend de scădere lent, iar problema este extrem de divizantă.
Mai important, motivele și justificările pe care oamenii le folosesc pentru a înțelege războiul s-au schimbat, scrie pentru CEPA, Natalia Savelieva, sociolog care a studiat la universități din Rusia și SUA, specializată în cercetarea conflictului din estul Ucrainei.
Interviurile realizate de echipa Laboratorului Public de Sociologie în primăvara anului 2022, după începutul invaziei la scară largă, și în toamna anului 2022, după „mobilizarea parțială” a regimului, aruncă lumină asupra acestor schimbări.
În timp ce studiul de mai târziu arată că rușii sunt mult mai nemulțumiți de consecințele uneori devastatoare ale războiului, inclusiv costul său uman, durata acestuia și reputația globală în scădere a Rusiei, schimbările nu sunt în general dramatice. Cei care în primăvara anului 2022 au manifestat un sprijin puternic pentru război sunt oarecum mai ezitanți. Cei care aveau opinii „totul-este-complicat” s-au mutat oarecum către o perspectivă mai critică sau mai susținătoare. Dar până acum nu există niciun grup de susținători care să se transforme în adversari pasionați.
Există totuși dovezi că opiniile oamenilor despre război sunt acum mai contradictorii și adesea sumbre.
În primăvara anului 2022, mulți oameni credeau că războiul total a fost inevitabil, sau cel puțin așa au justificat decizia lui Putin. Pentru ei, Rusia nu a fost agresorul, ci o victimă forțată să atace Ucraina în autoapărare. Alții au susținut că tocmai faptul că Putin a luat decizia vorbește de la sine: au existat în mod clar motive întemeiate pentru aceasta, chiar dacă nu le-au înțeles complet (sau deloc).
Doar 27% dintre ruși mai susțin continuarea escaladării militare în Ucraina
Facebook Comments
previous post