Pentru multe persoane durerile de cap matinale fac parte din rutina zilnica. Exista mai multe tipuri de cefalee, fiecare asociata cu un anumit factor de risc sau o cauza specifica. Specialistii au realizat un top al celor mai frecvente cauze ale durerilor de cap matinale, iar acestea sunt:
Tulburarile de somn
Potrivit specialistilot de la Institutul Indian de Neurologie, durerile de cap matinale pot fi provocate de sforait sau de apneea in somn, adica intreruperea temporara a respiratiei in timpul dormitului. Studii efectuate de-a lungul timpului au aratat ca apneea in somn a fost asociata cu dureri frecvente de cap aparute in timpul diminetii. Acestea, impreuna cu sforaitul regulat si alte semne ale apneei in somn trebuie raportate medicului. De multe ori, diagnosticarea si tratarea apneei sunt suficiente pentru a scapa de durerile de cap matinale.
Depresia si anxietatea
Specialistii atrag atentia ca insomnia este un simptom des intalnit al depresiei si anxietatii, amandoua fiind factori de risc semnificativi pentru dureri de cap matinale recurente. Un studiu publicat anul trecut in revista The Journal of Headache and Pain a stabilit o legatura intre tulburarile de dispozitie, ca depresia si anxitetatea, si incidenta durerilor de cap. Potrivit rezultatelor studiului, cea mai des intalnita cefalee asociata cu cele doua afectiuni a fost cea cauzata de consumul execesiv de medicamente, urmata de cea cauzata de tensiune si de migrene.
Consumul de alcool si medicamente
Un studiu efectuat de o echipa de specialisti de la Universitatea Standford a demonstrat existenta unei legaturi intre durerile de cap si consumul de medicamente si alcool. La realizarea studiului au participat aproape 19 mii de europeni, iar datele au aratat ca persoanele care consuma mai mult de sase pahare de alcool pe zi sunt mai predispuse cefaleelor matinale. De asemenea, dintre participantii la studiu, cei care luau medicamente pentru tratarea depresiei, anxietatii si insomniei au prezentat o rata mai mare cu pana la 17.5% de a dezvolta dureri de cap.
Bruxismul
Bruxismul este o afectiune des intalnita, caracterizata prin scrasnitul din dinti, inclestarea maxilarelor si dureri ale articulatiei temporo-mandibulare. Persoanele care sufera de aceasta boala isi pot scrasni dintii sau inclesta maxilarele, fara sa-si dea seama, in timpul somnului sau cand sunt treze. Potrivit unui studiu publicat in The Journal of the American Dental Association, bruxismul este o tulburare asociata stresului, care, in forma severa, poate provoca dureri frecvente de cap.
Sursa: sanatate.bzi.ro