Care este cea mai bună dietă pentru sănătatea mentală
Suntem ceea ce mâncăm, nu doar fizic, ci și psihic. Cercetările arată, pe de o parte, că persoanele care urmează o dieta occidentală, adică favorizează consumul de mâncăruri extrem de procesate și bogate în zahăr, au un risc crescut de a dezvolta depresie și anxietate. Pe de altă parte, o serie de alte stiluri alimentare par să aibă un efect pozitiv asupra stării mentale, îmbunătățind starea de sănătate a psihicului și prevenind anumite afecțiuni.
Alimentația influențează starea psihică
Psihonutriția este un domeniu recent apărut care se concentrează pe efectele alimentației asupra stării mentale. Cele mai multe studii realizate s-au concentrat pe efectele dietei standard occidentale și pe cele ale dietei mediteraneene. Rezultatele arată că riscul unei persoane de a dezvolta depresie și anxietate este cu atât mai mare cu cât se hrănește mai dezechilibrat. Pe de altă parte, persoanele care urmează o alimentație inspirată din zona Mediteranei au o stare psihică mai bună.
Cercetările s-au focusat pe efectele alimentației asupra hipocampusului, zonă a creierului care generează apariția neuronilor, printr-un proces numit neurogeneză. Acest proces este corelat cu starea de spirit și cu percepțiile unei persoane. Printre factorii care afectează neurogeneza în cazul adulților se numără o alimentație bogată în grăsimi și în dulciuri, consumul de alcool și opioide, precum și stresul oxidativ și înaintarea în vârstă. Printre obiceiurile care stimulează neurogeneza se numără o dietă bogată în polifenoli și acizi grași nesaturați, un consum caloric suficient, nu exagerat, exercițiul fizic și învățarea.
Diete potrivite pentru o stare mentală bună
Deși dieta mediteraneeană avea deja dovezi în menținerea unei stări bune de sănătate, în general vorbind, se pare că este utilă și pentru sănătatea mentală în special. Acizii grași Omega-3, vitamina D și S-adenozil-metionina sunt doar câțiva compuși care se găsesc în dieta mediteraneeană care contribuie la scăderea riscului de depresie. Practic, a urma o dietă mediteraneeană înseamnă a consuma în fiecare zi fructe și legume, leguminoase, cereale, pâine integrală, nuci, semințe și ulei de măsline. De asemenea, acest tip de alimentație presupune un aport moderat de pește, pui, lactate și ouă (de maxim patru ori pe săptămână). Alte tipuri de carne sunt evitate sau se consumă foarte rar.
Ce rol are postul intermitent
La îmbunătățirea stării de spirit contribuie și postul intermitent, care poate crește concentrarea unei persoane și îi poate conferi o stare de bine. Cercetările arată că unor persoane care adoptă această dietă li se diminuează starea de tensiune sau de furie și li se atenuează tulburările de dispoziție. Alte cercetări au venit cu rezultate contradictorii, cum că cei care țin postul intermitent sunt mai obosiți și se enervează mai repede. Postul intermitent se poate ține în mai multe feluri, cea mai răspândită fiind metoda 16/8, adică 16 ore de post și 8 ore în care persoana are voie să mănânce. De exemplu, prima masă se poate lua la ora 10:00 dimineața, iar ultima la ora 18:00, fără ca persoana să se supraalimenteze pentru a compensa cele 16 ore de post. În restul timpului nu se mai mănâncă nimic, doar se pot bea apă și ceiauri.
Și dieta calorică este importantă
O altă dietă potrivită pentru sănătatea mentală este și cea bazată pe un număr redus de calorii. Ținerea acestei diete pe termen scurt este promițătoare în ceea ce privește tratarea simptomelor depresiei. Acest stil alimentar presupune o scădere cu 25-40% a aportului zilnic de calorii. Un studiu care a durat șase luni a arătat că simptomele depresiei se reduc dacă aportul de calorii este scăzut cu 25% (de exemplu, o persoană care mănâncă de obicei 2.000 de calorii pe zi, trebuie să reducă numărul la 1.500). Pentru a nu ajunge la carențe de nutrimente, este bine ca persoana care dorește să adopte această dietă să discute înainte cu un medic. Prevenirea depresiei și atenuarea simptomelor acestei boli se poate face și prin introducerea în alimentație a polifenolilor. Aceștia se găsesc în citrice, struguri, leguminoase, soia, nuci, ceai și cafea.
Ce alimente influențează negativ sănătatea mentală
Cercetările realizate până în prezent arată că alimentele procesate (burgerii, mezelurile etc.), prăjelile, produsele din făină albă, dulciurile și berea contribuie la apariția și agravarea depresiei. Toate acestea au un rol negativ și în ceea ce privește apariția obezității, a diabetului și a altor afecțiuni care, la rândul lor, pot contribui la degradarea sănătății mentale.
Sursa: doc.ro