Diete care duc la probleme cardiovasculare

by Cristian Dobre

Dieta care duce la infundarea arterelor. Oricine a incercat o dieta bogata in proteine stie ca aceasta functioneaza, iar kilogramele scad. Insa un studiu recent a aratat ca astfel de regimuri alimentare duc la infundarea arterelor.

In cadrul cercetarii realizate de oameni de stiinta de la Scoala de Medicina St. Louis, din cadrul Universitatii Washington, s-a aratat ca, cel putin in cazul subiectilor animali, astfel de diete duc la probleme cardiovasculare si chiar atac de cord, dupa cum se arata intr-un raport publicat de jurnalul Nature Metabolism si citat de Medical Xpress.

Astfel de diete, din ce in ce mai populare in ultimii ani, au dus, in cadrul studiului, la ateroscleroza. 46% din caloriile din alimentatia rozatoarelor au provenit din proteine, in cadrul studiului.

Cel mai mult au avut de suferit subiectii care au avut in dieta, pe langa multe proteine, si multe grasimi. Acesti subiecti au avut cu 30% mai multa placa depusa pe artere.

Echipa de cercetare a descoperit ca excesul de aminoacizi dintr-o dieta bogata in proteine ​​activeaza o proteina in macrofage numite mTOR, care spune celulei sa creasca, mai degraba decat sa se apuce de sarcinile sale de curățare. Semnalele de la mTOR închid capacitatea celulelor de a curăța deșeurile toxice ale plăcii, iar acest lucru declanșează un lanț de evenimente care duce la moartea macrofagului. Cercetătorii au descoperit că anumiți aminoacizi, în special leucina și arginina, au fost mai puternici în activarea mTOR – și eliminarea macrofagelor din îndatoririle lor de curățare, ducând la moartea celulelor – decât alți aminoacizi.

„Leucina este deosebit de bogată în carne roșie, în comparație cu, de exemplu, pește sau surse vegetale de proteine”, a spus Răzani. „Un studiu viitor ar putea analiza dietele bogate în proteine, cu conținut de aminoacizi diferiți, pentru a vedea dacă acest lucru ar putea avea un efect asupra complexității plăcii. Moartea celulelor este caracteristica cheie a instabilității plăcii”, au concluzionat cercetatorii.

Sursa: bzi.ro

Facebook Comments