ata una dintre cele mai cunoscute diete sanatoase – dieta mediteraneana. Care sunt principiile dietei mediteraneene, ce si cand trebuie sa mananci, vei afla citind acest articol.
Dieta mediteraneana. Ce sa mananci
Carne rosie – nu trebuie consumata mai mult de cateva ori pe luna
Dulciuri – optati pentru fructe
Oua – 4 pe saptamana, incluzandu-le pe cele din alimentele procesate
Carne de pui – de cateva ori pe saptamana, indepartati pielea
Peste – de cateva ori pe saptamana
Branza si iaurt – zilnic, alegeti sortimente degresate
Ulei de masline – zilnic, in cantitati moderate
Fructe – zilnic, unul la fiecare masa
Legume – zilnic, la fiecare masa
Fasole si nuci – zilnic, sunt surse de fibre solubile care reduc colesterolul cu cel putin 5%
Cereale integrale (paste, paine, orez) – zilnic, inlocuind painea alba, orezul alb etc.
Apa – cel putin 6 pahare zilnic
Vin – zilnic, moderat (un pahar femeile, doua pahare barbatii)
Activitate fizica – zilnic, 30 de minute pentru a imbunatati activitatea cardiovasculara, pentru a arde caloriile si pentru a imbunatati metabolismul
Ce este dieta mediteraneana?
Dieta mediteraneana este mai degraba un model de alimentatie sanatoasa, decat o dieta in sensul uzual al cuvantului (regim de slabire). Cercetatorul Francesco Visoli, autorul a doua carti despre dieta mediteraneana, prefera termenul “diete mediteraneene”, tocmai pentru faptul ca fiecare tara din jurul Marii Mediteraneene are propriile caracteristici. De exemplu, tarile diin nordul Africii sunt preponderent musulmane, ceea ce presupune ca alcoolul este prohibit. In schimb predomina consumul de cereale.
Dieta mediteraneana dateaza inca de pe vremea Greciei si Romei antice, dar o reteta din cartile vechi de bucate n-ar fi prea departe de bucataria moderna. Prima descriere a dietei medeteraneene traditionale nu a fost, totusi, mentionata intr-o carte de bucate, ci intr-un studiu sponsorizat de Fundatia Rockefeller si publicat in 1953.
Autorul studiului, Lelland Allbaugh a descoperit ca in zonele ce inconjoara Marea Mediterana se gateste aproximativ la fel, preparatele culinare avand la baza uleiul de masline, cerealele integrale, fructele, pestele si legumele. Beneficiile medicale ale dietei au fost scoase la lumina in anii ’80 cand s-a publicat un studiu realizat in anii ’40 de catre Ancel Keys, profesor de anatomie la Universitatea din Mennesota, specialist in biologie, biochimie si nutritie.
Sursa: antena3.ro