Pătrunjelul este o plantă foarte comună în România, folosită în general la supe și mâncăruri. Puțini oameni știu câte beneficii are pătrunjelul pentru sănătate și câte afecțiuni poți trata cu minunata plantă verde și aromată.
Pătrunjel: proprietăți benefice
Pătrunjelul este o plantă folosită în scopuri culinare și curative, faimoasă pentru numărul mare de antioxidanți și fitonutrienți la 100 de grame. Această plantă bianuală cu aromă puternică provine din zona Mediteranei și numele ei științific este Petroselinum Crispum.
Frunzele de pătrunjel se asemănă mult cu coriandrul, deși sunt mai mari și mai puțin aromate. Pătrunjelul crește în zona Mediterană, Europa de Est și America.
Pătrunjelul este una dintre plantele cu cele mai puține calorii la 100 de grame, anume 36 calorii. În plus, frunzele de pătrunjel au zero grăsimi și colesterol, dar sunt bogate în antioxidanți, vitamine, minerale și fibre.
Pătrunjelul conține uleiuri volatile esențiale, printre care miristicină, limonen, eugenol și alfa-tujen.
Eugenolul prezent în pătrunjel are aplicații stomatologice, deoarece acționează ca un anestezic local și antiseptic pentru gingii și ajută organismul să lupte cu afecțiunile gingivale.
În plus, substanța se pare că reduce zahărul din sânge și poate fi folosită de bolnavii de diabet tip2 pentru reglarea glicemiei.
Pătrunjelul este bogat în antioxidanți de tip flavonoide și este o sursă bogată de potasiu, calciu, mangan, fier și magneziu.
Frunzele de pătrunjel aduc un aport semnificativ de vitamine antioxidante: vitamina A, beta-caroten, vitamina C, vitamina E, vitamina K, folați, zeaxantină, luteină și criptoxantină.
Dintre acestea ultimele, zeaxantina ajută organismul în caz de degenrescență maculară cauzată de înaintarea în vârstă și menține retina sănătoasă mai mult timp.
În plus, pătrunjelul este o sursă notabilă de acid pantoteic (vitamina B5), riboflavină (vitamina B2), niacină (vitamina B3), piridoxină (vitamina b6) și tiamină (vitamina B1). Toate aceste vitamine ale complexului b joacă un rol important în metabolizarea proteinelor, grăsimilor și carbohidraților, acționând ca niște co-enzime.
Ceai de pătrunjel: mod de preparare
Toacă pătrunjel proaspăt cât să umpli ¼ cană și pune frunzele într-un dispozitiv pentru filtrare a ceaiului. Toarnă 1 cană de apă fiartă peste pătrunjel și lasă să infuzeze 5-7 minute. Strecoară pătrunjelul și bea ceaiul cu miere și lămâie, pentru un gust mai bun.
Salată de pătrunjel: rețete delicioase
Pătrunjelul este bun în supe și mâncăruri, mai ales dacă este adăugat la sfârșitul preparării, ca să nu se distrugă prin fierbere vitaminele și antioxidanții. În salate, pătrunjelul se poate amesteca după gust, sau se pot servi salate și sosuri de tip pesto la care baza sunt frunze și tulpini de pătrunjel proaspăt.
Tabbouleh – salată cu pătrunjel și bulgur
Rețeta pentru această salată de inspirație orientală este foarte simplă. Se lasă la înmuiat în apă fiartă 50 de grame de bulgur (salata merge preparată și cu cous-cous), apoi se adaugă 2 roșii cubulețe, 1 legătură de ceapă verde tocată, 200 de grame de pătrunjel proaspăt (1 legătură mare) tocat mărunt, un pumn de frunze de mentă proaspătă tocată mărunt, zeama de la 2 lămâi verzi (sau 1 lămâie mare), sare, ulei de măsline, piper.
Suc de pătrunjel
Sucul de pătrunjel proaspăt este recomandat atât în curele de detoxifiere, cât și în curele de slăbire sau persoanelor aflate în convalescență, deoarece are o cantitate mare de antioxidanți și vitamine.
Frunzele de pătrunjel sunt o bună sursă de antioxidanți și vitamine, ajută la slăbit și aduc un important aport de minerale esențiale organismului. Dieta cu pătrunjel prin sucuri, salate și ceai de pătrunjel ajută organismul să lupte cu infecțiile și elimină radicalii liberi care ne îmbolnăvesc.