Hrișca este un superaliment fără gluten, care a fost uitat în ultimele decenii, când oamenii și-au completat dieta cu cereale ca grâul și secara. Hrișca nu face parte din familia cerealelor, dar are multe proprietăți asemănătoare cu acestea. Vezi cum se consumă și cum te ajută să slăbești.
Ce este hrișca și ce conține
Hrișca (Fagopyrum esculentum) nu se aseamănă deloc cu grâul, porumbul, sau secara, ci este o plantă dicotiledonată (mai aproape de fasole decât de grâu), din care noi folosim semințele. Ca familie de plante, hrișca se înrudește cu rubarba, măcrișul sau fallopia japonica.
Cultivată de secole în câmpiile înalte din sudestul Chinei și Himalaya, hrișca era folosită la fel de des ca orezul sau grâul.
Hrișca conține mulți nutrienți ca proteine, grăsimi și minerale, dar a fost treptat înlocuită cu cereale și alte plante, fiind uitată până de curând în multe țări din lume.
Deși puțină lume mai știe ce gust are și cum arată hrișca, ea este foarte bună în multe feluri de mâncare și aduce un aport de nutrienți mai mare decât fâina albă sau cea de porumb la 100 de grame.
În plus, în zilele noastre, hrișca a redevenit populară și datorită numărului mare de persoane intolerante la gluten, care nu pot consuma grâu, secară sau ovăz
Sursa: unica.ro