O alimentatie nutritiva este esentiala nu numai pentru cei sanatosi, dar mai ales pentru cei bolnavi. Pentru cei afectati de cancer, o dieta corecta ii ajuta sa-si mentina o greutate normala a corpului si sa nu-si piarda din energie. Iata ce recomanda medicii in legatura cu regimul alimentar in cancerul de ficat:
Stabiliti un plan pentru mesele zilnice
Bolnavii cu cancer de ficat trebuie sa aiba un regim alimentar zilnic compus din mai multe mese la un interval de 2-3 ore. Specialistii recomanda sase-sapte mese zilnice in loc de trei mese consistente.
Consumati alimente fara grasimi
O persoana diagnosticata cu cancer de ficat trebuie sa evite in dieta zilnica alimentele bogate in grasimi precum carnea de porc, de vita sau de miel. In schimb, puteti consuma carne de pui, peste.
Introduceti in dieta alimente bogate in antioxidanti
Studiile arata ca persoanele care consuma alimente bogate in antioxidanti au un risc mai scazut de cancer, deoarece antioxidantii previn distrugerea celulelor. Consumati astfel fructe, legume bogate in vitamina E si C: zmeura, afine, capsuni, portocale, cirese, struguri rosii, merisoare.
Nu consumati alimente procesate
Un bolnav cu cancer la ficat trebuie sa elimine din dieta produse precum sunca, hot dog, parizer.
Consumati alimente organice, cat se poate de naturale, pentru a evita si riscul pesticidelor pe care le pot contine unele produse.
Introduceti in dieta alimente care sa reduca starea de greata
O persoana care se confrunta cu cancerul de ficat poate avea dificultati in a manca din cauza starilor de greata cu care se confrunta.
Pentru a combate aceste stari, medicii recomanda sa introduceti in meniul zilnic ghimbirul. Il puteti consuma sub forma de ceai.
Alaturi de ghimbir, puteti consuma pentru scaderea senzatiei de greata banane, paine prajita sau biscuiti.
Preparati sanatos alimentele
Evitati sa preparati alimentele prin prajire si alegeti sa pregatiti mesele prin fierbere sau coacere.
Faceti exercitii fizice pentru a va imbunatati starea psihica
Regimul alimentar recomandat trebuie insotit de un program de exercitii fizice pentru a va imbunatati starea emotionala.
Un program regulat de exercitii fizice usoare va poate reduce starea de oboseala, de anxietate sau de depresie.
Prin miscare va puteti simti mai bine atat fizic cat si psihic, veti avea mai multa energie pentru activitatile pe care trebuie sa le faceti zilnic.
Sursa: sanatate.bzi.ro