Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad reevaluează situația familială a tuturor beneficiarilor din sistemul rezidențial de protecție a persoanelor adulte cu dizabilități. Scopul acestui demers îl reprezintă identificarea situațiilor în care este posibilă reintegrarea beneficiarilor în familie, astfel încât persoanele cu dizabilități internate în centre să se poată întoarce acasă, în mijlocul familiilor, acolo unde situația o permite.
„Pe de-o parte, sistemul de protecție generează și elaborează în centrele rezidențiale programe de integrare/reintegrare socială pentru fiecare beneficiar, programe care cuprind activităţi, servicii, terapii specifice, dar, pe de altă parte, știm cu toții că pentru beneficiari, indiferent că vorbim de copii sau adulți, la modul ideal, cel mai bine este să se afle alături de familie, de aparținători. Astfel, există situații când factorii care au dus la instituționalizare și-au găsit rezolvarea, iar beneficiarul s-ar putea întoarce alături de cei dragi, în mediul familial. Acest lucru îl urmărim prin demersul nostru care este în acord și cu Strategia județeană în domeniul asistenței sociale pe componenta protecția, integrarea și incluziunea socială a persoanelor adulte cu handicap”, declară Erika Stark, directorul general al DGASPC Arad.
Specialiștii DGASPC Arad, în parteneriat cu asistenții sociali din primăriile din județ, reevaluează în această perioadă situația familială a peste 200 de beneficiari, persoane adulte cu handicap, instituționalizate în cele 7 centre din subordinea DGASPC Arad. În vederea reintegrării în mediul său familial instituțiile abilitate ale statului oferă servicii de informare și îndrumare persoanei adulte cu handicap, familiei naturale sau aparținătorilor legali ai acesteia, pentru a preveni agravarea consecințelor situației de handicap a persoanei adulte, diminuarea acestor consecințe, prevenirea apariției și înlăturarea barierelor sociale actuale, prevenirea instituționalizării, evitarea sau eliminarea formelor de discriminare, precum și sporirea gradului de incluziune socială, atât în comunitatea din care provin persoanele beneficiare, cât și în sistemul social mai larg.