Dezbaterea organizată sâmbătă dimineața de PNL Arad, prin Comisia de Sănătate, împreună cu Societatea de Medicina Familiei Arad (SMFA), Asociaţia A.R.A.D. şi Consiliul Local Civic (C.L.C.) pe tema pachetului de legi privind „reforma în sănătate” a fost primită cu mare interes de cadrele medicale prezente, care au avut ocazia să-și exprime punctele de vedere pe o temă atât de „fierbinte” și actuală.
În urma discuțiilor purtate de-a lungul celor aproape 3 ore, specialiștii au tras câteva concluzii extrem de serioase. Una dintre cele mai importante se referă la importanța care trebuie pusă pe prevenție și pe informarea populației asupra vizitelor periodice la medicul de familie. „Programul Național de Evaluare a Stării de Sănătate a fost un proiect foarte bun care trebuie reluat și menținut. De asemenea, trebuie pus accent pe prevenție, dar și pe responsabilizarea pacienților. Ar fi foarte bine ca pacienții să beneficieze de programe personalizate de profilaxie”, au subliniat cadrele medicale. Cei prezenti au mai discutat despre finantarea sistemului de sanatate, precum si despre faptul ca municipiul Arad nu mai are o unitate spitaliceasca proprie (spital municipal) sau ca proiectul noului spital judetean a ramas la stadiul de „buna intentie”.
„Cred că nu poate fi ceva mai important decât sănătatea, de aceea am inițiat această dezbatere pe tematica noului pachet de legi din domeniu. Specialiștii prezenți au tras concluzii deosebit de importante și relevante, au arătat problemele cu care se confruntă sistemul medical și au avansat soluții pertinente. Apreciez ca fiind reusită această dezbatere şi pot spune că pe viitor vom mai organiza şi altele asemenea”, a declarat Florin Galiş, consilier municipal şi preşedinte al PNL Arad.
Florin Galis a mai mentionat ca dezbateriile viitoare se vor axa pe problematica cauzelor care fac din Arad un „campion negativ” la anumite categorii de boli. „Aradul este, conform statisticilor, pe primul loc in ceea ce priveste incidenta unor maladii extrem de grave. Traim intr-un oras destul de poluat, spatiile verzi sunt prea putine. Se pare – din ceea ce au sustinut unii dintre cei prezenti la dezbatere – ca nici apa de la robinet nu are calitatile pe care ar trebui sa le aiba, iar saracia ii impinge pe multi sa puna igiena pe un nemeritat loc secund. Este imperios necesar sa abordam aceste teme, sa gasim solutii si sa le impunem”, a mai declarat Florin Galis.