DESCOPERIREA UNUI COPIL DE 8 ANI EXPLICĂ DE CE ȚESTOASELE AU CARAPACE

by Dana B.

Carapacea ţestoasei este utlizată pentru protecţie, în zilele noastre, dar ţestoasele antice şi-au dezvoltat carapacea din alte motive.

Cercetătorii au analizat rămăşiţele a 47 de ţestoase antice (Eunotosaurus africanus), asemănătoare reptilelor pe care noi le putem vedea astăzi pe plaje mărilor. Aceste animale aveau coaste lărgite, care le ajutau mai mult să sape în pământ decât să le protejeze de pericole.

,,De ce au evoluat carapacele ţestoaselor este o întrebare uşor retorică. Bineînţeles, pentru protecţie”, a declarat autorul  studiului ,Tyler Lyson, paleolog la Muzeul de Ştiinţe ale Naturii din Denver.

,,Ţestoasele antice nu le utilizau în acele vremuri pentru protecţie, ci pentru săpatul în subteran, pentru a scăpa de condiţiile de mediu nefavorabile din Africa de Sud”, a adăugat cercetătorul.

Coastele lărgite nu le ajutau să se protejeze. De fapt, chiar le era mult mai greu să se mişte sau să respire. De exemplu, coastele sunt utilizate pentru a susţine corpul în timpul mersului, oferind spaţiul necesar pentru expandarea plămânilor. Coastele lărgite rigidizau trupul, îngreunând respiraţia şi mersul animalului.

,,De obicei, coastele sunt părţi ale corpului plictisitoare. Coastele balenelor, ale şerpilor, ale dinozaurilor şi ale oamenilor sunt aproape identice, ţestoasele fiind singura excepţie. Acestea sunt modificate pentru a forma carapacea”, a menţionat în final specialistul.

Fosila, de acum 260 de milioane de ani a fost descoperită de un copil de opt ani în Africa de Sud.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments